“Bir Problemle Ne Yaparsın?”

/ Mart 15, 2022/ Kitap Tanıtımları

“Bir Problemle Ne Yaparsın?”
Yazar: Komi Yamada
Çizer Mae Besom
Nar Çocuk, 2017

Bir problemle başa çıkmak zordur. Yaşam boyunca ister küçük, ister büyük boyutlarda olsun, herkesin kendine göre problemleri vardır. Bazı problemler kendiliğinden çözülse bile bir çoğu için çözüm bulmamız gerekir. Çocukların bile er ya da geç ortaya çıkan problemleri vardır. Bunlar kayıp bir oyuncaktan tutun da, bir arkadaşla tartışma veya okuldaki sorunlara kadar geniş bir yelpaze içinde yer alır. Çoğu zaman böyle durumlarda bir yetişkin olarak bile ne yapacağımızı bilemeyiz.

Problem Odaklı Kitaplar

Yaşamdaki önemli konuların ve soruların ele alındığı resimli kitaplar çocuk gelişimi için büyük yardımcı. Piyasada korkular, kayıplar veya anlaşmazlıklar gibi özel sorunlarla ilgilenen birçok resimli kitap bulunmakta. Bunlar çocukları belirli şeyleri yapmaya, yaratıcı olmaya ve parlak fikirler aramaya teşvik ederler. Rol modeller, vicdan çatışmaları ile belirli sorunlarla veya zorluklarla nasıl başa çıkılacağını gösterirler.

İşte Kobi Yamada’nın yazıp Mae Besom’un resimlediği “Bir Problemle Ne Yaparsın?” başlıklı kitap da bu tür kitaplara güzel bir örnek.

Bir Problemle Ne Yapılabilir?

Kitaptaki öykünün kahramanı küçük bir çocuk. Kara bir bulut şeklinde betimlenen problemi bir türlü peşini bırakmıyordur. Çocuk önceleri problemi görmezden gelir, daha sonra sorundan kaçmaya başlar fakat bu öyle bir şeydir ki, gittikçe büyüyerek ardından gelmeye başlar. Neredeyse çocuğu tamamen özümseyene dek büyür de büyür.

Bu kalıcı bir sorunu olan ve bununla ne yapacağını bilemeyen bir çocuğun öyküsüde, bir sorundan ne kadar uzun süre kaçılırsa, sorunun o kadar çok büyüdüğünü görüyoruz. Ancak öykünün sonunda kahraman sorunla yüzleşme cesaretini toplar ve problem çözülürken beklenenden oldukça önemsiz bir şey olduğu ortaya çıkar. 

Metnin Özellikleri

Kobi Yamada, etkileyici çizimlerin de yardımıyla felsefi bir temayı başarılı bir şekilde işlemiş.

Yazar öyküyü okuyucuya yakınlık yaratması amacıyla birinci tekil şahıs perspektifinden anlatmış. Aynı zamanda, sorunun ne olduğu tam olarak tartışılmıyor. Bu da çocukla sorun arasında bilgi eksikliğinden kaynaklanan bir mesafe yaratıyor . Yazar yalnızca çocuğun yaşamakta olduğu büyük tehdit ve çaresizlik duygusunu etkileyici bir biçimde anlatmaya çalışmış. Kitabın gücü, içeride, Çocuğun ruhunda gerçekleşen çatışmaların açık olarak betimlenmesiyle öykü güçlenmiş. Belki de ilk başta basit olan bir sorun, çocuk onu görmezden geldikçe büyüyor taa ki onu yakalayana dek. Sonunda yazar yaşam felsefi çözümünü sunmayı başarıyor.

Resimleme

İllüstrasyonların metinden daha güçlü olduğu açıkça ortada. Sözcüklerle ifade edilemeyenler resimlerle başarılı bir şekilde verilmiş. Çizer Mae Besom sorunu, bir buluttan fırtınaya dek büyüyen kara bir bulut olarak gösterirken karakalem ve suluboya karışımını seçmiş. Bu sembolizmle, somut olarak bir absürtlüğü göstermeye çalışıyor. Çizer kasıtlı bir bakış açısı değişikliği kullanarak kompozisyona bir ivme kazandırmakta. Örneğin çocuk, sorundan kaçmak için gerçek sahneden kaçar. Duruşu ve yüz ifadeleri de sorunun onu ne kadar meşgul ettiğini açıkça göstermekte.

Renk seçimi de öykünün akışında önemli bir rol oynamakta. Başlangıçta bir problem olduğu mesajı verilip bunun çocuğu nasıl etkilediğini betimlemek için gri, siyah ve renkler kullanılmış. Çözüm bölümünde ise bunun yerini dost canlısı, parlak, sıcak renkler almakta.

Kobi Yamada ve Mae Besom, yaşam felsefesi soruları üzerine güçlü ve etkileyici resimli kitaplar üreten bir ekip olarak çalışıyorlar. Somut bir fikri alarak, çocukları bunaltmayan, etkileyici, patlayıcı, ihtişamlı illüstrasyonlarla ve açık ve görsel bir dille işliyorlar.

Böylece “Bir Problemle Ne Yaparsın?” çocuklara felsefi bir davet haline gelmiş.

Konuyla ilgili diğer bir kitap ise, “Çok Kötü Bir Şey Oldu”

Konuyla ilgili okuyabileceğinizi düşündüğümüz blog yazımız: Gölgeler – Bilinçli Benliğimizle Kabul Edemediklerimiz

Share this Post