“Misafir”

/ Mayıs 23, 2022/ Kitap Tanıtımları

Bu hafta tanıtacağımız kitabın başlığı “Misafir”. Yazarı ve çizeri ise Antje Damm.

“Misafir”
Yazar ve Çizer Antje Damm
Final Kültür Sanat Yayınları, 2020

Öykünün kahramanı her zaman çocuk olacak değil ya! Bu defa da orta yaşlı bir teyze.

Evinde hiç dışarıya çıkmadan tek başına yaşayan Eliz, her şeyden korkar. Aynı zamanda çok temiz ve titizdir. Eve bir damla bile toz girmesine izin vermez.

Bir gün evin hava alması için pencereyi açtığında içeriye hiç tanımadığı bir cisim düşer. Eliz bu işte, her şeyden korkuyor ya, hemen tanımadığı cismi alıp sobaya atar.

Ertesi gün kapı çalınır. Kapıda duran oğlan bir gün önce pencereden içeri giren kâğıt uçağını geri ister. Ayrıca tuvalete de gitmesi gerekmektedir. Emil daha sonra Eliz’in kitaplarına bakmak ister, fotoğraflarını gözden geçirir. Bir süre sonra Eliz kendini onunla saklambaç oynarken bulur, daha sonra ona atıştıracak bir şeyler hazırlar. Gitme vakti gelince de “Şimdilik güle güle Emil” diyerek onu evine gönderir.

Kendi uçağını yapmaya çalışan, gözleri kapalı, yanakları pembe, gülümseyen bir Eliz’i gösteren sözsüz bir son sayfa ile öykü biter.

Antje Damm öyküde iki kişi arasındaki karşılaşmanın basit bir hikâyesini anlatıyor. Kaygısız ve arkadaş canlısı Emil, Eliz’i sorularıyla hayata döndürür.

İnsanın içini ısıtan kitapta aslında birçok öyküde de karşımıza çıkan olay örgüsünden daha fazlası var. Yazar Antje Damm, kitapla ilgili şunları söylüyor:

“Bence çocukları dünyanın büyük sorularıyla yüzleştirebiliriz ve yüzleştirmeliyiz. “Misafir” de yalnızlık ve endişe gibi derin ve karmaşık temaları genç kitleler için erişilebilir ve anlamlı hale getirmeyi amaçladım. Öyküde okuduktan sonra uzun süre çocuklarla kalacak ve onları düşünmeye yönlendirecek, çok şey var.”

“Misafir”in İllustrasyonları

Kitabı gerçekten özel kılan özel bir parlaklık ve derinliğe sahip olan illüstrasyonları.

Antje Damm, endişeli ve korkak Eliz’in öyküsünü özel bir teknikle anlatmış. Resimlerde arka planı siyah çizgi detaylarıyla süslemiş. Beyaz kartlardan keserek yaptığı karakterler ile mini bir tiyatro seti yaratmış. Sanatçı illustrasyonları her sahne için ayrı ayrı yapmış. Kesilmiş karakterleri her sahne için konumlandırmış ve fotoğraflarını çekmeden önce dikkatlice aydınlatmış. Okuyucu evin içine baktığında, masayı, yatağı, bitkileri, merdivenleri sanki eliyle dokunabilecekmiş gibi görüyor.

Eliz ve Emil etkileşime girmeden önce, renkler soğuk ve gri. Emil’in eve girmesiyle her şey renklenmeye başlıyor ve bu aynı zamanda Eliz’in değişen duygularını yansıtıyor.

Sıradışı bir kitap. iyi okumalar…

Share this Post