“Çok Kötü Bir Şey Oldu”

/ Ocak 6, 2021/ Kitap Tanıtımları

Bu hafta tanıtacağımız kitabın öyküsü travma üzerine. Amerikan Psikoloji Derneği, APA’nın kitap listesinde olan “Çok Kötü Bir Şey Oldu” çocuklara yaşadıkları bir travmayla nasıl başa çıkabileceklerini anlatıyor.

“Çok Kötü Bir Şey Oldu”
Yazar: Margaret M. Holmes
Çizer: Cary Pillo
Çeviri: Ayça Erdem
Okuyan Us Yayınları, 2016

Öykünün kahramanı Bobo kendisini oldukça korkutan çok “kötü bir şey” görür. Bu kadar çok korkmuş ve üzgün olan Bobo, ilk başlarda yaşadığı bu olayı unutmaya çalışır. Bununla birlikte içinde sebebini bilmediği sürekli bir üzüntü, öfke ve rahatsızlık vardır. Sonunda yaşadığı bu “kötü şey”i konuşabileceği, yetişkinlere ve çocuklara duygularını anlayabilmelerinde yardımcı olan Bayan Pamuk’la karşılaşır. Bayan Pamuk onunla konuşur, oyunlar oynar, resimler yaptırır. Bir gün Bobo o gördüğü çok kötü şeyin resmini yapar ve Bayan Pamuk’la bu konu hakkında konuşurlar. Gördüğü şeyin kendi hatası olmadığını anlayan Bobo, kendisini çok daha iyi hissetmeye başlar.

Bobo’nun öyküsü çocukların yaşadığı travmatik olayların, onların suçu olmadığını farketmelerini sağlarken, bu olumsuzlukları anne babalarıyla ya da yakın hissettikleri yetişkinlerle konuşabilmeleri konusunda onları cesaretlendiriyor ve duygularının normal olduğunu anlamalarına yardımcı oluyor.

Kötü Bir Şey”in ne olduğuna hiç değinilmeyen öyküde, yalnızca bununla nasıl başa çıkılabileceğine dair yöntemler veriliyor.

Bu konuyla ilgili “Bibliyoterapi ve Resimli Çocuk Kitapları” ve “Bibliyoterapi Nedir? başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Keyifli okumalar…

Share this Post