Oyunlarla Öyküler

/ Ocak 22, 2021/ Öykü Kulübü

Kesinlikle hepimiz bu ânı yaşadık… Birisi bize “Hadi bir şeyler anlat” dediğinde donup kalırız. Aklımıza bir türlü anlatacak bir şey gelmez. Hatta daha önce başkalarına anlatmış olduklarımızı bile unuturuz. Neden çocuklar da öykü anlatmaya başlarken aynı duyguları yaşamasınlar? Onları rahatlatmak ve çekinmeyi, utanmayı ortadan kaldırmak için oyunlarla öyküler anlatma yöntemini kullanabiliriz.

Nasıl mı? Gelin birlikte bir göz atalım.

Çocukların öykülerini anlatmasını sağlayacak oyunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

Mikrofonu Yanındakine Vermek

Elbette burada gerçek bir mikrofon bulmak gerekmez. Mikrofonmuş gibi kullanılabilecek tüm nesneler söz konusu olabilir. Hayal gücünü kullanınca çevremizde gördüğümüz birçok şey bir mikrofona dönüşebilir. Bu bir saç fırçası, bir kalem, ya da kaşık olabilir.

İlk olarak siz “mikrofona” konuşarak öykünüzü anlatmaya başlayın. Daha sonra mikrofonu yanınızdaki çocuğa vererek ona öyküyü anlatmaya devam etmesini söyleyin. Daha sonra o da mikrofonu öykünün istediği bir yerinde yanındakine geçirsin. Bazen yaratıcılığı güçlendirmek için insanların bizi dinlediklerini hissetmemiz gerekebilir. Böylece fikirler kendiliğinden akmaya başlar ve güven artar.

Gizli Torba

Bez bir torbaya ya da karton kutuya değişik, ilginç bulduğunuz birkaç eşya koyun. Daha sonra çocuğun bunlardan birini rasgele çekmesini isteyin ve çekmiş olduğu nesneyle ilgili ona bir öykü anlattırın.

Örneğin, şapka, şemsiye, değişik bir taş, küçük bir oyuncak, bozuk para ya da düdük gibi.

Fotoğraf Seçme

Daha az çocukla yapabileceğiniz bu oyunda cep telefonunuzdaki fotoğrafları açın ve çocuğun gözlerini kapatarak parmağıyla aralarında gezinmesine izin verin. Hangi fotoğrafta durursa, o bir öykünün başlangıcı olabilir. Tamamen yeni karakterler, ortamlar ve çözülmesi gereken problemler yaratılabilir veya çocuk fotoğrafta gördüklerini genişleterek anlatabilir.

Eski Dergilerden Resimler

Eski dergilerden bulduğunuz ilginç fotoğrafları keserek teker teker bir kağıda ya da kartona yapıştırın. Daha sonra çocuktan bir tanesini seçmesini isteyin. Fotoğraflar açık ya da kapalı olabilir. Çocuk seçtiği fotoğrafta gördükleriyle bir öykü kurgulayabilir.

Yine eski dergilerden çeşitli resimler kesin. Çocuktan bunları bir kağıda yapıştırarak ve kendisi de çizerek bir öykü kurgulamasını isteyebilirsiniz.

Oyunlarla Gerçek Öyküler – Bir Kukla Tiyatrosu

Biraz uzun bir süreç olmakla birlikte bir kukla tiyatrosu ve figürleri oluşturarak öyküler kurgulayabilirsiniz.

Bununla ilgili açıklamaları “Etkinlikler” menüsünde bulabilirsiniz.

Biz bunu geçtiğimiz yaz, tam da pandeminin ortalarında, ortağımla birlikte gerçekleştirmiştik:

  • Kartondan bir kukla tiyatrosu hazırladık. “Kukla Tiyatrosu” başlıklı yazımızda nasıl yaptığımızı görebilirsiniz.
  • Daha sonra da bir öykü kurgulayarak bunu seyircilerimiz için sahneledik.
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı 20200618_164248.jpg

Çocukları konuşturmak ve onlara öyküler anlattırmak yalnızca onların hayal güçlerini kullanmalarını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda önemli sözlü dil becerilerinin gelişmesine de yardımcı oluyor.

Değerli okurlar unutmayın, öyküler derin, karmaşık olaylar veya karakterler gerektirmez. Tek gereken bir başlangıç, orta ve son. Geriye kalan çocuklarınızla birlikte öykü anlatmanın büyülü yolculuğuna çıkmak!

Share this Post