“Elveda, Bay Muffin”

/ Ocak 20, 2021/ Kitap Tanıtımları

Bu haftaki kitap tanıtımımızda çocuklara anlatılması zor bir konu olan ölüm üzerine. 2002 yılında İsveç’in en prestijli ödüllerinden August Ödülü’nü alan “Elveda Bay Muffin” in dokunaklı, fakat bununla birlikte bilgelik dolu bir öyküsü var.

Zarif ve estetik bir üslupla resimlenmiş bir kitap. Öüm konusu hassas ve anlaşılır bir şekilde, tartışmaya olanak sağlayan basitleştirilmiş felsefî bir bakış açısıyla ele alınmış.

“Elveda Bay Muffin”
Yazar: Ulf Nilsson
Çizer: Anna-Clara Tidholm
Çeviri: Ali Arda
Can Çocuk Yayınları, 2018

Tüylerine ak düşmüş, yorgun ve yaşlı bir kobay olan Bay Muffin, ters çevrilmiş karton bir kutuda yalnız başına yaşamaktadır. Karısı Victoria çoktan ölmüş, çocukları ise başka yerlerde yaşamaktadırlar. Geçirdiği yaşamını sevgiyle düşünür Bay Muffin. İyi bakılmıştı, sevgi dolu bir ailesi vardı, her gün birkaç kez okşanırdı, bahçenin sonuna kadar dünyayı dolaşmıştı. Fakat şimdi yaşlanmış ve ölümü düşünmeye başlamıştır. Bir çarşamba sabahı yatağından kalkamaz ve ölür.

Bay Muffin, yaşayanların sorduğu pek çok sorunun cevabını alır:

Ölüm bir çeşit dinlenmek midir? Ya da insanın dört gözle beklediği sonsuz yaşam mı? Aslında her durumda da ondan korkmak için hiçbir sebep yoktur!  

Bu tanıtımla bağlantılı olarak “Ölümü Çocuklara Anlatmak” başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Güzel bir hafta geçirmenizi dileriz.

Share this Post