Çocuk Ve Kodlama Eğitimi

/ Ocak 25, 2021/ Blog Yazıları

Kodlama Öğrenmeye Başlamak

Kesin olan şu ki, bir süredir eğitimlerini bilgisayarla yürüten, bilgiye bu yoldan erişen çocuklarımız, bilgisayarın başrolde olduğu bir dünyada yaşamayı sürdürecektir. Bu nedenle, bilgisayar teknolojisini tanıyıp kullanmakta ne denli başarılı olurlarsa yaşamlarını yönetmekte de o denli başarılı olacaklar. Yapay zeka, robotik araçlar ve kodlama daha şimdiden gelecek günlerinin olmazsa olmazları.

Böyle bir ortamda yetişen yeni kuşak çocukların yaşam boyu iç içe olacakları elektronik ve mekanik sistemleri kullanabilmeleri için daha çok küçükken, örneğin okul öncesi yaşlarındayken, kodlama öğrenmeye başlamaları gerekiyor.

Nasıl Öğrenilir?

Şimdi aklınıza okul öncesi yaşlardaki küçük çocuklara bunun nasıl öğretilebileceği sorusu geliyor olabilir. Dikkat edilecek nokta şu ki, o küçücük çocuklara kodlamayı değil kodlamanın çıkış noktası olan fikri öğretmemiz gerektiği.  Bir başka deyişle, o yaşlarda öğrenecekleri yalnızca kodlamaya giden yoldaki ilk adımlardır.

Nedir kodlamanın arkasındaki fikir? Bunun için bilgisayarın çalışma prensibini ve algoritmaların temel fikirlerini anlatmak gerekir ki, bu da burada bizim yapacağımız bir iş değil.

Bizim buradaki amacımız küçük çocuklara ilk adım olarak bilgisayarın çalışma prensibi ve en basit ve ham hali ile algoritma kavramı (yani sonuca giden işlemler dizisi) ve bununla birlikte gelen Sebep – Sonuç mantığı ile ilgili bir duygu kazandırmaktır.

İşte küçük çocuklara öğretmemiz gereken ilk adım da varmak istedikleri sonuca nasıl gideceklerini fark etmeleridir. Neyin nasıl yapılacağını (diyelim dağıttığı oyuncakları nasıl toplayacağını) öğrenme sürecindeki farkındalığı vurgulamaktır.

Hangi oyuncak hangi kutuya sığar? Önce küçük oyuncakları yerleştirince mi yoksa büyükleri yerleştirince mi oyuncak dolabının kapısı kapanabilir?  Küçük bir çocuğun bunun gibi yaşına uygun sorunları çözerken neler yaptığına ve bu yaptıklarının sırasına dikkat etmesini, her adımda yaptıklarının farkında olmasını sağlamak, kodlamaya giden ilk adımlardan biridir. Çocuğun yaptığı her hareketin sonucuna dikkatini çekmek bu farkındalığı kazanmasına yol açar. Bize düşen de şimdilik budur. Farkındalık; görmek – anlamak – yorumlamak demektir. Çocuk kodlama öğrenmeyi bu donanımla başaracaktır.

Üç – dört yaşındaki çocukların farkındalığını geliştirmek amacıyla özel olarak hazırlanmış kodlama kitapları, dergiler ve videolardan yararlanabilirsiniz. Türlü şekiller, renkler ve karakterlerin yer aldığı bu tür yayınlardaki eğlendirici etkinlikler çocuğun dikkatini yoğunlaştırma, sebep sonuç ilişkilerini fark etme ve sistemli düşünme becerisini geliştirir ki, buna bir tür “yaşam becerisi eğitimi” de diyebiliriz. Görmek – anlamak – yorumlamak- hareket etmek aşamalarından başarıyla geçen çocuk analitik sorun çözme becerisi kazanmaktadır. Kodlama öğrenme yolculuğuna çıktıktan sonra giderek yaratıcı düşünmeye de varacaktır.

Bir Kodlama

Peri Kızı Lila –  Kodlama Öğreniyorum

Bilişim çağının gerektirdiği kodlamayı öğreten eğitici etkinlik kitapları, dergiler ve videolardan farklı olarak çocuklara kodlaştırılmış bir öykü anlatan bu kitabın amacı da kodlamayı öğretmek. Bunun için dört farklı kare kod kullanılmış öyküyü anlatırken.

Kodlamayı çocuklara öykü eşliğinde veren bu kitap, türünün ilk örneği olma özelliğini taşıyor.

Daha fazla bilgi için “Peri Kızı Lila-Kodlama Öğreniyorum

Share this Post