Küçük Tavşan / “Ay Ne Zaman Gelecek?”
Küçük Tavşan’ın Öyküsü
Küçük Tavşan bir gece uyanır ve uykusu kaçar. Çünkü karnı açtır. Yiyecek bulmak için yuvasından çıkar. Fakat her taraf karanlıktır. Üstüne üstlük bir de etraftan gelen çıtırtılar…
O sırada yavaş yavaş çalıların arkasından Ay çıkar. Onun da karnı açtır. Çünkü ikisinin de büyümesi gerekmektedir. Ay, Tavşan’a birlikte yiyecek aramayı önerir ve ışığıyla lezzetli meyvelere giden yolu aydınlatarak en güzel böğürtlenleri bulurlar. Bu geceden sonra ikisi çok iyi arkadaş olurlar. Bir gece Küçük Tavşan kayan bir yıldız gördüğünde, Ay yeni arkadaşının dileğini hemen yerine getirerek onu gökyüzüne yıldızların yanına taşır.
“Gökteki yıldızlar küçük tavşanı çok sevdiler. Aralarına alıp birlikte dans ettiler.
Hiç bu kadar güzel dans eden bir tavşan görmemişlerdi. Onu gecenin yıldızı ilan ettiler.“
Feridun Oral bu resimli öykü kitabında hedef grubunu çok iyi odaklamış. Basit öyküsü küçük dinleyicilerin ilgisini çekmekle kalmıyor, aynı zamanda kendilerini küçük tavşanla özdeşleştirmelerini sağlıyor. Karanlıktan korkma konusuna ek olarak arkadaşlık konusunu da öyküyü güçlendiren bir unsur.
Tüm bunlara ek olarak küçük okuyucular/dinleyiciler hilâlden dolunaya dönüşen ayın özelliklerini de öğreniyorlar.
Kitaptaki resimlerde koyu mavi renkteki gece betimlemesi büyük yer kaplarken, zıtlık yaratmak ve daha rahat okunabilmesini sağlamak için metin beyaz zemin üzerinde. Öykü ve resimler birbirine uyum sağlarken aynı zamanda harika bir sükûnet yaratıyor. Yakından ve dikkatli baktığınızda ay ve yıldızlardaki ince işlenmiş yüzleri görüp, siz de böyle dost canlısı bir ayın sizi teselli etmesini isteyebilirsiniz.
Daha sonra gökyüzünde gezerlerken Kuzey Yıldızı tavşana, onu koruması ve karanlıktan korkmaması için parlayan bir gök taşı verir. Tavşan yorgunluktan uykuya daldığında, ay onu nazikçe dünyaya geri taşır. Tavşan uyandığında ay taşı parçasını hala pençelerinde tutmaktadır…
Feridun Oral
Bu duygusal ve huzur verici kitabın yazarı ve aynı zamanda çizeri Feridun Oral.
1961 yılında Kırıkkale’de doğan sanatçı, 1985 yılında Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun olmuş. Resim ve illüstrasyonları ile 1986 yılından bu yana yurtiçi ve yurt dışındaki bir çok sergi ve bienallerde yer almakta.
Sanatçı 1993 yılında Unesco tarafından Tokyo`da düzenlenen Noma-Concour yarışmasında yazıp resimlediği “Ormandaki Ses” adlı kitabıyla Runners-Up ödülü, almış. 2001 yılında ise Avrupalı İllüstratörler Bienali`nde “Düş Kedileri” adlı çalışmasıyla onur ödülü kendisinin olmuş. Yazıp resimlediği çocuk kitaplarını yurtiçi ve yurtdışında çeşitli yayınevleri yaynlıyor.
“Çocuklar sünger gibidir, ne verirseniz onu alır. Bu nedenle, okul öncesi çocuklara yönelik kitap yazmak zor. Hikâyeleştirme aşamasında bir pedagog gibi düşünmeniz gerekir. Çocuklar o inanılmaz dikkatleriyle sizin hiç fark etmediğiniz bir detayı yakalarlar. Hikâyeyle ilgili olmayan, keyfi çizimlere takılıp sorularıyla sizi bunaltabilirler. Yerden göğe haklılar… Çünkü kitapları maalesef ebeveynler seçtiği için belki kendi seçimlerini özgürce yapamamalarından dolayı, kitabı acımasızca eleştirip (ki bu harika bir şey) hakkını verirler. Bu ebeveynlerine, “Bana kitap seçerken biraz daha dikkatli olmalısın” anlamında bir mesaj olabilir.“diyor sanatçı kendisiyle yapılan bir röportajda.
Sonuç olarak sessiz, sakin gece görüntüleri ile uykuya dalmadan önce, hedef gruba kesinlikle güven duygusu veren bir öykü olduğunu söyleyebiliriz.
Feridun Oral’dan “Farklı Ama Aynı” buradan ulaşabilirsiniz.