Okuma Güçlüğü – Disleksi

/ Şubat 15, 2021/ Blog Yazıları

Bu haftaki yazımızda sizlere okuma güçlüğü olarak da bilinen “disleksi” üzerine biraz bilgi vermek istedik.

Disleksi Nedir?

Disleksi normal bir zekaya sahip olan bireylerin dil, okuma, ve yazma becerilerinde sorunlar yaşamalarına neden olan özel bir öğrenme bozukluğudur.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, öğrenme güçlüğü olan çocukların zeka düzeyleri düşük değildir. Bu grupta zeka düzeyi çok yüksek, hatta özel yeteneklere sahip çocuklar da var. Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Walt Disney disleksili olduğu bilinen bilim adamları ve sanatçılar arasında.

Ebeveynler küçük çocuklarda geç konuşmayı, yeni kelimeler öğrenmede zorluk çekmeyi ve oyun oynarken sorunlarla karşılaşma gibi durumları disleksi belirtileri olarak görebilirler. Bu durum genellikle çocukların okula başlamasıyla birlikte daha da belirgin hale geliyor. Bazı durumlarda ise anne-babalar çocuk okula başlayana dek disleksiyi farketmiyorlar.

Disleksinin belirtileri

  • kelimeleri heceleme,
  • hızlı okuma,
  • kelimeleri yazma,
  • yüksek sesle okurken kelimeleri telaffuz etme
  • okuduğunu anlama gibi sorunlar.

Disleksili çocuklarda daha yüksek oranda dikkat eksikliği, hiperaktivite, gelişimsel dil bozuklukları ve sayılarla ilgili zorluklar vardır. Okul çağına geldiğinde konuşma seslerini tanısa bile, bunların harfler ya da kelimeler ile olan ilişkilerini öğrenmede zorluk çeker.

Nedenleri

Disleksi genellikle genetik ve çevresel faktörlerin etkileşiminden kaynaklanıyor ve altında yatan sorun beynin dili yönlendirmesindeki problemleri. Bir dizi hafıza, görme, heceleme ve okuma becerileri testleriyle teşhis ediliyor.

Disleksi Tedavisi

Disleksi için belirli bir tedavi olmamasına rağmen, erken teşhis ve müdahale en iyi sonucu veriyor. Ancak bazı vakalarda disleksi yıllarca teşhis edilmiyor ve yetişkinliğe kadar anlaşılmıyor. Yine de disleksi için yardım ve destek almak için asla çok geç değil.

Erken teşhis edildiğinde çocuklar özel ders veya özel bir eğitim programı ile okulda başarılı oluyorlar. Ayrıca duygusal desteğin disleksi ile başa çıkma sürecinde oldukça önemli bir rolü var.

Disleksi Kitapları

Piyasada bu tür rahatsızlığı olan çocukları okumaya yönlendirmek ve onlara okumayı sevdirmek için yayınlanmış kitaplar var. Bunlardan öne çıkanlardan en önemlilerinden biri “SEN DE OKU” dizisi. Okumaya isteksiz ve okuma güçlüğü olan çocuklara yönelik diziye her ay yeni bir kitap ekleniyor.

“Ses Farkıdalığı-Okuma Güçlüğüne Yönelik Alıştırmalar”
Yazarlar: Treysi Terziyan, Stefani Terziyan
Çizer: Gül Sarı
Tudem Yayıncılık Grubu

Dizide öne çıkan kitaplardan biri de dil ve konuşma alanında uzmanlaşmış Treysi Terziyan ile Stefani Terziyan’a ait. Yaptıkları akademik araştırmaları, kişisel deneyimleri ve pratik uygulamalarını içeriyor. Kitap ses farkındalığı; eğitim, dilbilimi, dil bozuklukları, gelişimsel psikoloji gibi farklı disiplinleri bir araya getirmiş. Ses ve sembol ayrımlarında farkındalık kazandıran görsel, işitsel ve yazınsal alıştırmalar da var.

Kitap, disleksi tanısının nasıl konulduğunu anlatmakla başlıyor. Daha sonra fonolojik farkındalık yetilerinin artırılmasına kadar uzanan zengin içeriğiyle, bu alandaki kaynak eksikliğini gideriyor. Sunduğu alıştırma seçkisi; “Heceleme”, “İlk ve Son Ses” ve “Zor Ses” olmak üzere kolaydan zora doğru üç seviyede sıralanıyor.

Güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

Share this Post