Gelin Önce Öyküleri Kurgulayalım Sonra Da Yazalım…

/ Şubat 16, 2021/ Öykü Kulübü

Sevgili izleyicilerimiz,

Bildiğiniz gibi biz, Serpil Ural ve Zeynep Bassa, bir yılı aşkın süredir pireiledeve.com adresli blog yazılarımızda çocuk edebiyatı konusunu çeşitli yönleriyle ele alıyor, çocuk kitapları tanıtıyoruz. Ayrıca çocukların evde ve/ya da anaokulunda yapabilecekleri etkinliklere de yer veriyoruz.

Hedef kitlemiz anne-baba ve eğitimciler ve küçük çocuklarla ilgilenen her yaştan yetişkin.

Önerdiğimiz etkinliklerden biri, çocukla birlikte masal ya da öyküler kurgulamak. Bu etkinliği siz de çocuğunuzla birlikte yapabilirsiniz (Büyük olasılıkla bugüne kadar ara ara yaptığınız gibi). Sonrasında ortaya çıkan kurgulardan bir ya da birkaçını bize gönderirseniz blogumuzda tüm izleyenlerimizle paylaşırız.

Böylece hem çocuğunuz izleyenlerimizce tanınır hem de ortaya çıkan eser birçok başka etkinliğe örnek olur.

Öyküler Bizim

Gelin ortak çalışmaya başlayalım. İlk öykü kurgulama için yol haritamız bu olsun:

Ortam  KarakterSorun
OrmanPrensesKarnı acıkmak
SokakİlaydaAğaçtan inemeyen kedi
SarayMinik KuşArkadaşı olmamak
OkulKardan AdamYolunu kaybetmek
KulübeYaramaz KediHasta olmak
Oturma OdasıDinozorBüyülü değnek bulmak
ÇiftlikEjderhaSihirli bir sopa bulmak  

Önce öykümüzün içinde yer alacağı ortamı ve öykünün ana karakterini seçelim. Sonra ortaya bir sorun atarak öyküye başlayalım. Bundan sonra yapacağımız, sınır tanımayan hayal gücünün de yardımıyla soruna bir çözüm getirerek sonuca ulaşmaktır.  Hayal gücü deyince, tablodan ortam, karakter ve sorun seçerken bu öğeleri birbirine gelişigüzel bağlamak seçeneğini de unutmayalım.  Örneğin;

 “Annesi ve kardeşleriyle birlikte ormanın karanlıklarında yaşayan minik bir kuş varmış. Annesi her gün yavruları için yiyecek toplayıp onları beslermiş. Bir gün minik kuşun annesi yine ormanda yiyecek bulmaya gitmiş fakat bir türlü geri dönmemiş. Minik kuş ve kardeşleri uzun süre beklemişler. Güneş yavaş yavaş alçaldıkça minik kuşun da karnı acıkmaya başlamış…”

Ya da,

 “O gün evde canı çok sıkılan ejderha sinemaya gitmeye karar verdi. Sinemada ejderhalarla ilgili çok güzel bir film vardı, biletini aldı, içeri girdi, koltuğuna oturdu ve filmin başlamasını beklemeye başladı. Bir süre sonra gong çaldı, ışıklar söndü, fakat o da ne? Film bir türlü başlamıyordu. Bekledi, bekledi… Sonunda yerinden kalkarak çıkışa doğru yönelmişti ki, kapıda kocaman bir dinozorla karşılaştı… “

Biliyorsunuz ki, yaklaşık bir yıldır çoluk çocuk birlikte farklı bir süreci yaşıyoruz – Pandemi Dönemi’ni! Öyküleri kurgularken bu dönemle bağlantılı olmasını da katalım işin içine. Çocukların bu döneme bakış açısına dair ipuçları yakalayalım.

Son bir öneri- Ek bir etkinlik: Çocuğunuzla birlikte kurgulanan öykü ortaya çıkınca bu öykünün kitap olabileceğini hayal edip kapak resmini de yapmasını isteyelim.

Çocuklarınızın kurgulayacağı en güzel öyküleri ve resimleri bekliyoruz!

İletişim Menüsünden veya pireiledeve@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.

                                                                                         (Serpil Ural, Zeynep Bassa)

Share this Post