Helikopter Tekniği İle Öykü Anlatma

/ Aralık 25, 2020/ Öykü Kulübü

Helikopter Öykü Anlatma ve Öykü Sahneleme Tekniği Nedir? 

“Helikopter Öykü Anlatma Tekniği,” Amerikalı okul öncesi eğitmeni ve erken eğitim araştırmacısı Vivian Gussin Paley tarafından geliştirilen bir çocuklarla öykü anlatma yöntemidir.

2-7 yaş arası uygulanabilen ve daha çok okullarda ve anaokullarında kullanılan Helikopter Tekniğiyle çocuklar öykü anlatmaya ve anlattıkları öyküleri canlandırmaya yönlendirilmekte.

Helikopter Tekniği Nasıl Uygulanıyor?

Helikopter tekniğinde öncelikle sınıfta bir sahne kuruluyor. Bunun dekorlu, perdeli bir sahne olması gerekmiyor. Yere bir bant yapıştırarak burası sahne olacak demek yetiyor. Çocuklar sahnenin çevresinde yere rahatça oturabilecekleri şekilde diziliyorlar. Öğretmen çocuklardan öykü anlatmaya istekli olan bir tanesine öyküsünü anlattırıyor. Burada önemli bir konu da zorlama olmaması. Çocuk öyküsünü anlatırken öğretmen kelimesi kelimesine çocuğun anlattığı şekilde öyküyü bir kağıda yazıyor. Burada öykünün A5 sayfasının geçmemesi çok önemli. Daha sonrasında ise öykü diğer çocukların da katılımlarıyla sahneleniyor.

Helikopter Tekniğini Evde Kullanmak

Pandemiden dolayı okulların kapalı ve çocukların evde olduğu bu dönemde Helikopter Tekniğinin daha az çocukla uygulanabileceği bir versiyonu geliştirilmiş. Evde tek bir çocukla ve iki yaş üstü için kullanıma uygun olduğu gibi evdeki farklı yaş grupları arasındaki kardeşlerle de çalışılabiliyor.

Bununla ilgili bazı temel bilgilere geçmeden önce, en önemli olgunun eğlenmek olduğunu aklımızdan çıkartmayalım. Bunların çocuklarınızın öyküleri ve onların kendi anlatma yöntemleri olduğunu unutmayalım.

1. Çocuğunuzun öyküsünü dinleyin

Küçük çocukların öyküleri yalnızca bir kelime veya birkaç kısa cümle olabilir. Çocukların öykülerini özgüvenle anlatabilmeleri için, kendilerini kesintisiz ve özgürce ifade edebilmeleri ve söyleyecekleri her şeyin değiştirilmeden yazılacağına emin olmaları çok önemli.

2. Çocuğunuz öyküsünü anlatırken kesmemeye çalışın

Çocuğunuz öyküsünü anlatırken, “Sonra ne oldu?” Gibi sorular sormak isteyebilirsiniz. “Kedi nasıldı?” “Prenses güzel miydi?” Bu tür soruları mümkün olduğunca sormamaya çalışıyorsunuz. Yalnızca dinliyorsunuz ve her bir cümleyi aynen söylendiği gibi yazıyorsunuz.

3. Çocuğunuzun sözlerini tam olarak yazın

Çocuğunuzun konuşma tarzını yakalamaya çalışın. Burada kelimeleri kendilerine göre değiştirerek kullanabilirler veya dilbigisi hataları yapabilirler. Ancak öykü anlatırken bunları düzeltecek olurlarsa yaratıcılıkları kaybolabilir.

4. Bir sahne hazırlayın

Yukarıda değindiğimiz gibi, sınıflarda Helikopter Tekniği’inde yere bant yapıştırılmış bir köşe sahne olarak kullanılıyor. Evde buna da gerek kalmıyor. Öykü halının bir kenarında, kanepenin önünde, mutfakta ya da koridorda geçiyor olabilir. Sahnenin nerede olması gerektiği ile ilgili kuralları çocuk kendisi koymalı.

Öyküyü canlandırırken, çocuğunuzun liderlik etmesine izin verin. Onlara hangi karakter olmak istediklerini sorun ve ardından sizin hangi karakteri oynamanızı istediklerini öğrenin.

Evde Helikopter Tekniği kullanmak aile bireylerinin biraraya gelmeleri için için harika bir fırsat olabilir. Her biri farklı roller üstlenen anne, baba ve kardeşler rol alabilirler. Ya da yalnızca siz ve çocuğunuz varsa, siz çeşitli roller üstlenebilirsiniz. Örneğin, bir kurbağa iken, bir ağaca dönüşebilirsiniz. Önemli olan oyunlara katılmak ve eğlenmek.

Helikopter Tekniğinin Yararları

Helikopter Tekniği çocuklara özgüvenlerini, meraklarını, konsantrasyonlarını ve iletişimlerini geliştirmelerinde büyük ölçüde yardımcı oluyor. Bir kedinin nasıl yürüdüğünü, bir kuşun nasıl uçtuğunu temsil ederken yaratıcı hayal güçlerini geliştiriyor ve düşüncelerinin önemine inanıyorlar.

Çocuklarınızla Helikopter Tekniği kullanarak anlattığınız, canlandırdığınız öykülerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Hatırlarsanız daha önceki yazılarımızda çocuklarınızla birlikte öyküler kurgulayabilmeniz için bazı ipuçları vererek öykülerinizi bizlerle paylaşabileceğinizi söylemiştik.

Öykümüzü Anlatmaya Başlıyoruz (1)

Öykümüzü Anlatmaya Başlıyoruz (2) sayfalarımızı yeniden ziyaret edebilirsiniz.

Bol helikopterli, bol uçuşlu ve bol öykülü günler diliyoruz.

Share this Post