Öykümüzü Anlatmaya Başlıyoruz (2)

/ Aralık 18, 2020/ Öykü Kulübü

Öykümüzü kurgulamaya başlamadan önce, isterseniz 4 Aralık tarihli yazımızı yeniden hatırlayalım. Yazıda 4,5-6 yaş grubundaki çocuklara yönelik öykü anlatmaya başlamakla ilgili bazı fikirler vermiştik. 

(yeni sekmede açılırBu hafta ise, daha büyük, 7-8 yaş grubu çocuklarla birlikte öykümüzü anlatmak için bazı  fikirler vermeye çalışacağız.

Öykünüze girişi kolaylaştırmak için sizlere bazı fikirler verecek olanyeni  bir tablo hazırladık. Burada çocuğunuzla birlikte istediğiniz bir karakteri, olayların geçtiği ortamı ve karakterin üstesinden geleceği problemi seçerek öykünüze başlayabilirsiniz.


ORTAM

Kaf Dağının Tepesi

Uzay Gemisi

Müze

Ağaç Kovuğu

Kütüphane

Gökyüzü

Çiftlik

 

 

KARAKTER

Prenses

Cüce

İyilik Perisi

Kırmızı Kuzu

Kardan Adam

Bulut

Keloğlan

Selin

PROBLEM

Canı sıkılmak

Kahraman olmayı istemek

Arkadaşı olmamak

Yolunu kaybetmek

Hasta olmak

Örneğin,

      Kaf Dağının tepesinde, büyük, güzel bir evde yaşayan iyilik perisi, “Bu gün kime, nasıl bir iyilik yapsam” diye düşünürken birisinin ağladığını duymuş. Ses, çok uzaklardan, dağın eteklerindeki bir köyden geliyormuş. İyilik Perisi, “Gidip bir bakayım, kimin ne derdi var da ağlıyor” diye merak edip köye doğru yola çıkmış. Giderken de, “Acaba ağlayan kişinin derdine çare bulabilir miyim?” diye  merak ediyormuş.

Ya da,

    Soğuktan kimsenin sokağa çıkamadığı bir günmüş. Müzenin bahçesindeki Kardan Adam arkadaşsız kaldığı için üzülüyormuş. “Hava bu kadar soğuk olmasa Müzeye gelen çocuklar beni görünce etrafıma doluşurdu diye düşünüyormuş.

Birden Müze’nin pencerelerinden birinin, “Kardan Adam! Kardan Adam! Buraya gelsene” diye seslendiğini duymuş. O tarafa bakınca bir de ne görsün?..

Diye kurgulamaya başlayarak çocuğunuzun hayal gücüne yol açabilir, sonrasında İyilik Perisi’nin ne gibi bir derde nasıl çare bulabileceğini ya da müzedekilerden kimin /neyin Kardan Adam’a arkadaş olabileceğini birlikte arayabilirsiniz.

Bol eğlenceli bir hafta sonu dileriz.

Share this Post