Öykümüzü Anlatmaya Başlıyoruz (1)

/ Aralık 4, 2020/ Öykü Kulübü

Bugün 4-5 yada 6 yaş çocuklarla birlikte bir öykü kurgulayıp anlatmaya başlıyoruz.

Anlatmaya Başlarken

Bir Öyküde Neler Olmalı?“ başlıklı yazımızda bir öyküde bulunması gereken ögeleri açıklamaya çalışmıştık ve  öykü kurgularken en önemli ögelerin ortam, karakter ve problem olduğuna değinmiştik.

Başlangıçta öyküye girişi biraz daha kolaylaştırmak için sizlere bazı fikirler verecek olan aşağıda gördüğünüz tabloyu hazırladık. Burada çocuğunuzla birlikte istediğiniz bir karakteri, olayların geçtiği ortamı ve karakterin üstesinden geleceği problemi seçerek öykünüze başlayabilirsiniz


ORTAM

Orman

Sokak

Saray

Okul

Kulübe

Oturma odası

Sinema

KARAKTER

Prenses

Aysel

Minik kuş

İki arkadaş

Ejderha

Yaramaz kedi

Ahmet

PROBLEM

Yolunu kaybetmek

Karnı acıkmak

Bir köpeği kurtarmak

Gizemli bir kutu bulmak

Oyuncağını kaybetmek

Bir dinozorla karşılaşmak

Sihirli bir sopa bulmak

Örneğin,

“Annesi ve kardeşleriyle birlikte ormanın karanlıklarında yaşayan minik bir kuş varmış. Annesi her gün yavruları için yiyecek toplayıp onları beslermiş. Bir gün minik kuşun annesi yine ormanda yiyecek bulmaya gitmiş fakat bir türlü geri dönmemiş. Minik kuş ve kardeşleri uzun süre beklemişler. Güneş yavaş yavaş alçaldıkça minik kuşun da karnı acıkmaya başlamış…”

Öyküye başladıktan sonra geriye kalan iş, sınır tanımayan hayal gücünün de yardımıyla probleme bir çözüm getirerek sonuca ulaşmaktır.

Hayal gücü demişken, tablodan ortam, karakter ve problem seçerken bu ögeleri gelişigüzel seçerek birbirine bağlamak da mümkün.

Örneğin,

“O gün evde canı çok sıkılan ejderha sinemaya gitmeye karar verdi. Sinemada ejderhalarla ilgili çok güzel bir film vardı, biletini aldı, içeri girdi, koltuğuna oturdu ve filmin başlamasını beklemeye başladı. Bir süre sonra gong çaldı, ışıklar söndü, fakat o da ne? Film bir türlü başlamıyordu. Bekledi, bekledi… Sonunda yerinden kalkarak çıkışa doğru yönelmişti ki, kapıda kocaman bir dinozorla karşılaştı… “

Çocuğunuzun öyküsünü anlatırken hayal gücünün dizginlerini serbest bırakmasına yardımcı olun. Öykünün gelişmesine bağlı kalmak şartıyla, hayal gücünün attığı adımlardan oluşan bir öykü de olabilir.

Akıldan çıkarılmaması gereken diğer bir nokta ise, siz bu öyküleri şimdilik çocuğunuzun gelişimi için anlattırıyorsunuz ya da yazdırıyorsunuz. İlk başta her şeyin mükemmel olmasını beklememenizi öneririz.

Eğer isterseniz öykülerinizi bizimle de paylaşabilirsiniz. Herkesin okumasını istemiyorsanız size özel olarak fikirlerimizi yazarız. “Bir sakıncası yok, bizim öykülerimizi herkes görebilir” diyorsanız sayfamızda isminizle birlikte paylaşırız. Burada önemli olan çocuğunuzla birlikte zaman geçirerek öykü kurgulayıp anlatmak veya yazabilmektir.

Bol öykülü günler dileriz.

Share this Post