Resimli Öykü Kitapları Yalnızca Çocuklar İçin Değildir!
Hatırlayacaksınız, bloğumuzun ilk yazısının başlığı Çocuklar İçin Yazmak En Büyük Hayallerinizden Biri Olabilir! idi. Sonra, bir süre resimli kitaplarla ilgili çeşitli konuları ve tanımanız için seçtiğimiz nitelikli kitapları ele aldık. Bugün gene ilk yazının başlığına dönelim ve bu bloğu açmamızın nedeni olan çalışmamızdan söz edelim.
Evet, iki ayrı kentte yaşayan biz iki kişi, iki yıla yakın internet üzerinden iletişim kurarak ortak amacımız için çalıştık. Amacımız, çocuklara kitap yazmak isteyenlere yol göstermekti. Bu süre içinde iki kez bir araya gelip yazdıklarımızı gözden geçirdik.
Son noktayı koyduktan sonra da bu çalışmayı kitap haline getirecek bir yayıncı aramaya başladık.
Yayınevlerinden olumlu ya da olumsuz yanıt alıncaya kadar çok uzun bir süre geçebilir. Günümüzde yazar adaylarının ve yayıncılara gönderdikleri dosyaların sayısı o kadar çok ki, bunların okunup değerlendirilmesi elbette uzun sürecektir. Üstelik, yayıncıların bazıları karar olumsuz olduğunda haber vermez, sadece yayınlamayı düşündükleri dosyaların sahiplerini arayıp görüşmeye çağırırlar. Bir başka deyişle, aylar geçip de hâlâ ses çıkmayınca kitabınızın kabul edilmediğini anlamanızı beklerler.
Uzunca bir bekleyişten sonra bir yayıncı kitabımızı kabul etti ve bastı.
Nedir?
İsterseniz gelin öncelikle resimli öykü kitaplarının ne olduğuna ne olmadığına birlikte bir göz atalım:
Hepimizin bildiği gibi bunlar, genellikle 3 -6 yaş arası çocuklar için tasarlanmış, metin ve resimlerin bir öykü anlatmak için birlikte çalıştıkları resimli kitaplardır.
Resimli kitap formatının genişliğinden ve derinliğinden habersiz olan bazı yetişkin okuyucular bulunmakta. Onlar resimli kitapların genellikle çocuklar, özellikle de sekiz yaşın altındaki çocuklar için olduğunu düşünmektedir. Oysa bunlar her yaştan çocuğa ve yetişkine uygundur.
Günümüzde sıklıkla görsel imaj tabanlı bir kültürde yaşadığımız dile getirilmekte. Dijital çağ beraberinde yaşamımıza sürekli artmakta olan resimler, işaretler ve semboller beklentisi getirdi. Hareketli yada durgun görüntüler artık birçok bilgi ve eğlence biçimine eşlik etmekte. Geleneksel illüstrasyon sanatı, metinsel bilgileri görsel temsille zenginleştirerek, aydınlatan veya süsleyen bir sanat kolu olarak tanımlanır. Oysa günümüzde görüntü birçok bağlamda, kelimenin yerini almaya başladı.
Ancak bir film, bir televizyon programı veya web sitesi, gösterişli ve çekici olabilir. Fakat hiçbir zaman resimli kitapların sessizliği, içerikliliği ve çok yönlülüğüyle karşılaştırılamazlar.
Bir sonraki yazımızda bu konuyu örneklerle biraz daha açmaya çalışacağız. Haftaya buluşmak üzere. Lütfen bizi sosyal medyadan da takip etmeyi ihmal etmeyin…
İlginizi çekebilir:
Çocukların En Önemli Gereksinimi: Resimli Çocuk Kitapları
En Zor İşlerden Biri: Çocuklar İçin Yazmaya Nasıl Başlayacağım?