Çocukların En Önemli Gereksinimi: Resimli Çocuk Kitapları

/ Şubat 17, 2020/ Blog Yazıları

Hatırlarsanız geçen yazımızda “Resimli Öykü Kitapları Yalnızca Çocuklar İçin Değildir!” demiştik.

Dilerseniz, ilk olarak “Resimli Öykü Kitabı”nın da dahil olduğu “Resimli Çocuk Kitapları”nın çeşitlerine bir göz atalım:

Uzmanlar çocuk 6 aylık olduğunda onu kitapla tanıştırmaya başlamanın bir çok yönden gelişimine katkıda bulunacağını savunurlar Bu ilk tanışma döneminde, yırtamayacağı kalın karton, plastik ya da bez sayfalı özel kitaplarla tanıştırılan çocuğun yaşamına, üç yaşından başlayarak, sırasıyla Oyuncak Kitap, A-B-C, Kavram, Etkinlik Kitapları, Resimli Öykü Kitapları gibi türleri katmak gerekir.

Şimdi bu türleri biraz daha yakından inceleyelim:

Oyuncak Kitaplar

Adından da anlaşılacağı gibi, yarı oyuncak görünümünde olup, kitap gibi sayfaları çevrilen fakat oyuncak özelliklerine de sahip, doğumdan 2 yaşına kadar olan çocuklara uygun bir yayın türüdür. Örneğin, bir hayvan veya nesne biçimindedir, basınca ses çıkartır veya içinde pencereler vardır. Kısaca, bol resimli, öyküsü olmayan, bir iki sözcüklü kitaplardır.

“Eğer Mutluysan Zaten Yüzünden Okunur”
Çeviren: Ali Berktay
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2017
Özgün Adı: “If You’re Happy and You Know It”
Iglo Books Ltd, London, England, 2016

A-B-C Kitapları

Parlak renkli resimlerle hayvanlar, ağaç, çiçek gibi çevre öğelerini, yiyecekleri, ev ortamındaki eşyaları tanıtan, metin olarak yalnızca bunların isimlerinin yazılı olduğu, ya da tamamen yazısız olan kitap türüdür.

“Renkler”
Yazan ve Çizen: Jane Foster
Redhouse Kidz, 2023
Özgün Adı: “Colors”
Templar Publishing, 2016

Kavram Ve Etkinlik Kitapları

Genelde bunlar 2-6 yaş grubu çocuklara yönelik, onlara renkleri, şekilleri, sayıları, mevsimleri, uzaklık ve zaman gibi kavramları öğretmeyi, sıralama, eşleştirme gibi beceriler kazandırmayı amaçlayan kitaplardır.

“Kırmızı Balığın Öyküsü Etkinlik Kitabı”
Hazırlayanlar:
Şükran Oğuzkan, Serpil Ural
Duru Yayınları, 2007

Resimli Öykü Kitapları

Diğer taraftan resimli öykü kitapları ise, yukarıda değindiğimiz türlerden tamamen farklı, 1,5-2 yaş ve üzeri çocuklar için, başı ve sonu olan öykülerin, resimlerle desteklendiği kitaplardır.

Biz yalnızca resimli öykü kitaplarıyla ilgileneceğiz. Yukarıda belirttiğimiz resimli çocuk kitaplarının diğer türlerine değinmeyeceğiz.

Gördüğünüz gibi bu kitaplarda sözcükler kadar resimler de ön plandadır. Öykü görsel olarak da aktarılır. Yazılması ve kitaba dönüştürülmesi sürecinde belli kuralları vardır.

“Yıkanmam”
Yazar/Çizer: Zeynep Bassa
Kök Yayınevi, 2007

Konu ile ilgili okuyabilecekleriniz:

Resimli Öykü Kitapları Yalnızca Çocuklar İçin Değildir!

Çocuklar İçin Yazmak En Büyük Hayallerinizden Biri Olabilir!

Share this Post