Peri Masalları Çocuklar İçin Mi?

Masallar İnsanı Saptırır
„Peri masalları çocuk işidir, ben gerçek bir dünyada yaşıyorum,“ diyenlerden misiniz?
Günümüzdeki ve eğitim sistemimizdeki koşullar bizi gerçek bir dünyada yaşamaya koşullandırıyor.
„Masallar insanı saptırır…“
„Roman okuyacağına sana bir şeyler öğreten kitaplar oku.“
„Artık bu hayal dünyasında yaşamaktan vazgeç!“
Şöyle der, fantastik çocuk edebiyatının ünlülerinden Ursula K. Le Guin*:
„İnsanlar neden ejderhalardan korkar?
Çünkü, insanlar hayali ya da kurmaca olan şeylere karşıdır. Böylece hepimiz hayal ürünü olana şüpheli ve aşağılık bir şey olarak bakma eğilimindeyiz.“
“Erkek egemenliğindeki bir toplumda ‘kadınca’ ya da ‘çocukça’ görülen bazı yetiler hemen baştan reddedilir. Bu eğilimlerden, potansiyellerden biri de hayal gücüdür. Özellikle erkeklere hayal güçlerini hep baskı altında tutmaları, onu çocuksu, kadınsı, kazançsız ve belki de günahkâr bularak reddetmeleri öğretildi.“
Hayal Gücünü Reddetmek
Le Guin’e göre, hayal gücünün reddedilmesi yabanî ve vahşi şekillerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Zira roman okumayı erkekçe olmadığı ya da gerçek bulmadığı için okumayı reddeden kişi, sonuçta bol kan ve şiddet içeren televizyon filmleri izleyecek, spor öyküleri okuyacak ya da savaş haberleri izleyecektir.
Toplumdaki kadınlar ise, hayal güçlerini susturmak zorunda bırakılmamalarına rağmen, eğitim ve teşvikten yoksun bırakıldıkları için pembe dizileri, aşk hikâyelerini ya da dedikodu haberlerini izlemeye mahkûm ediliyorlar.
Ejderhalar ve Hobbitler
Peki, hayal gücünün, yani ejderhaların, hobbitlerin insana yararı nedir?
Çünkü, hayal gücüyle yaratılmış kurmaca, dünyayı, çevremizdeki kişileri, kendi duygularımızı ve kaderimizi daha derinlemesine anlamamızı sağlar.
Olgun bir insanda bulunan tüm yetenekler ki bunlardan biri de hayal gücüdür, o kişinin çocukluğunda da vardır. Buna göre çocukların hayal gücü düzgün bir şekilde teşvik edildiğinde yetişkin olduklarında iyi ve akıllı bir noktaya varır. Eğer yok sayılır ve bastırılırsa yetişkin kişilik körleşir ve sakatlanır.
Bu yüzden anne babaların, eğitmenlerin görevi bu yeteneğin çocukta özgürce gelişmesini sağlamaktır. Hiçbir durumda susturulmamalı, küçümsenmemeli, çocukça olduğu, erkeğe yakışmadığı, gerçek olmadığı ima edilmemelidir.
Hayal gücü özgürlüktür. Ejderhalardan korkanlar özgürlükten de korkarlar.
Daha fazla okumak için: