“Kumkurdu”
Bu hafta sizlere 3 kitaplık bir diziden oluşan „Kumkurdu“nu tanıtmaya çalışacağız. Çocuklara olduğu kadar anne-babalara da seslenen kitapların yazarı Asa Lind.
Öykünün kahramanı ailesiyle birlikte bir sahil kasabasında yaşayan Zacharina isimli küçük bir kız çocuğu. Zacharina canının çok sıkıldığı bir gün sahile gider ve kumsalda garip bir hayvan keşfeder. İkisi hemen arkadaş olurlar.
Zacharina tüm problemlerini, kafasına takılan tüm sorularını bu arkadaşına anlatmaya başlar. Kumkurdu, ona hayatta bir yol gösterir ve felsefi düşünmenin temellerini atar.
‘Kumkurdu’nun en dikkat çekici özelliği, ‘problemler’in kendisi. Söz konusu problemler, çoğu yetişkin insanın dahi altından kalkamayacağı ya da cevabını bildiği halde hatırlamakta zorluk çektiği meseleler. Örneğin, varoluş ile ilgili sorular… Biz, biz olmadan önce neredeydik? Kumkurdu, Zackarina bu soruyu sorduğunda cevabını açıkça veriyor. “Bunu yalnızca sen bilebilirsin! Bu senin öykün!”
Zacharina, Kumkurdu sayesinde karanlıkla, büyüklerin küçüklere olan tuhaf davranışlarıyla, utangaçlıkla, korkuyla, aşkla, ölümle ve daha birçok olguyla baş etmesini daha doğrusu barışmasını öğreniyor.
Yazarı Asa Lind, çocukluğunda dünyanın merkezi saydığı mutfakta masallar, öyküler ve şarkılar dinleyerek büyümüş. Yazar, çocukların gözünden büyüklerin davranışlarını ve doğanın sırlarını anlatıyor. Hayatı onlara anlatırken çaktırmadan da öğütler veriyor; hayatın neden böyle olduğunu anlatmaya çalışıyor. Çocukların gözünde mantıksız olan her şeyin mantıklı bir açıklamasını veriyor. Böylece Zackarina çocuk gözüyle yetişkinlerin dünyasını anlamaya çalışıyor.
Kitap bir yönden Antoine de Saint-Exupéry’nin “Küçük Prens’ini anımsatırken, öte yandan da Jostein Gaarder’ın Sophie’nin Dünyası adlı eserini de aklımıza getiriyor.
Bol okumalı