Öykümüzü kurgulamaya başlamadan önce, isterseniz 4 Aralık tarihli yazımızı yeniden hatırlayalım. Yazıda 4,5-6 yaş grubundaki çocuklara yönelik öykü anlatmaya başlamakla ilgili bazı fikirler vermiştik.
(yeni sekmede açılırBu hafta ise, daha büyük, 7-8 yaş grubu çocuklarla birlikte öykümüzü anlatmak için bazı fikirler vermeye çalışacağız.
Öykünüze girişi kolaylaştırmak için sizlere bazı fikirler verecek olanyeni bir tablo hazırladık. Burada çocuğunuzla birlikte istediğiniz bir karakteri, olayların geçtiği ortamı ve karakterin üstesinden geleceği problemi seçerek öykünüze başlayabilirsiniz.
ORTAM
Kaf Dağının Tepesi
Uzay Gemisi
Müze
Ağaç Kovuğu
Kütüphane
Gökyüzü
Çiftlik
KARAKTER
Prenses
Cüce
İyilik Perisi
Kırmızı Kuzu
Kardan Adam
Bulut
Keloğlan
Selin
PROBLEM
Canı sıkılmak
Kahraman olmayı istemek
Arkadaşı olmamak
Yolunu kaybetmek
Hasta olmak
Örneğin,
Kaf Dağının tepesinde, büyük, güzel bir evde yaşayan iyilik perisi, “Bu gün kime, nasıl bir iyilik yapsam” diye düşünürken birisinin ağladığını duymuş. Ses, çok uzaklardan, dağın eteklerindeki bir köyden geliyormuş. İyilik Perisi, “Gidip bir bakayım, kimin ne derdi var da ağlıyor” diye merak edip köye doğru yola çıkmış. Giderken de, “Acaba ağlayan kişinin derdine çare bulabilir miyim?” diye merak ediyormuş.
Ya da,
Soğuktan kimsenin sokağa çıkamadığı bir günmüş. Müzenin bahçesindeki Kardan Adam arkadaşsız kaldığı için üzülüyormuş. “Hava bu kadar soğuk olmasa Müzeye gelen çocuklar beni görünce etrafıma doluşurdu diye düşünüyormuş.
Birden Müze’nin pencerelerinden birinin, “Kardan Adam! Kardan Adam! Buraya gelsene” diye seslendiğini duymuş. O tarafa bakınca bir de ne görsün?..
Diye kurgulamaya başlayarak çocuğunuzun hayal gücüne yol açabilir, sonrasında İyilik Perisi’nin ne gibi bir derde nasıl çare bulabileceğini ya da müzedekilerden kimin /neyin Kardan Adam’a arkadaş olabileceğini birlikte arayabilirsiniz.