Anılardan Öykülere Yolculuk

/ Aralık 11, 2020/ Öykü Kulübü

Çocukluk Anılarınızı Öykülere Çevirin

Öykü dinlemeyi sevdiğimiz için, insanlık tarihinin başlangıcından beri, öyküler anlatagelmekteyiz. Öykülerimizin merkezinde varlığımız, kırılganlığımız, gücümüz ve kahramanlığımız bulunmakta. Öykülerimizi paylaştığımızda ise öğretiyoruz, öğreniyoruz ve deneyimlerimizi anlamlandırıyoruz. Gelin bugün anılardan öykülerimize giden bir yolculuğa çıkalım.

Çocuklara öykü anlatmayı özendirecek yollardan biri de onlara anne baba olarak kendi anılarımızı anlatmaktır.

Yaşamlarındaki  en önemli, en etkili kişiler olduğunuzdan, çocuklarınız hakkınızda her şeyi bilmek isterler. Sizin küçükken olduğunuz kişi, onlardan önce yaşadığınız hayat, yaşadığınız maceralar onların ilgisini çekecektir ve onlara da kendi öykülerini anlatmaları için yol göstererek onları öykü anlatmaya isteklendirecektir.

Şimdi isterseniz gelin çocukların dinlemek isteyebilecekleri anı-öykülerinize kısa bir göz atalım.

Anılardan Kırıntılar, Siz Küçükken Dünya Nasıldı?

Nesilden nesile, yaşam koşullarının değişmesine karşın, aileler, ilişkiler, arkadaşlıklar, korkular, umut, eğlence gibi konular hep aynı kalır. Sizin bunları deneyimleme şekliniz, çocuklarınızın deneyimleyeceğinden çok farklı olabilir, ancak onlara anılarınızı onlara anlattığınızda, ortak konular ortaya çıkacaktır.

Siz çocukken neler önemliydi? Ne tür olumsuzluklar yaşadınız? Eğlenmek için neler yapardınız? Ailenizdeki bazı önemli kurallar nelerdi? Bu kurallar, çocuğunuzun büyüdüğü ailedeki kurallardan hangi yönlerden farklıydı? Oyunlar nasıldı? Çocukluğunuzun en iyi ve en kötü yanları nelerdi? Günlük yaşam hangi yönlerden farklıydı? Hangi konularda başarılıydınız? Başınızdan geçen bazı komik olaylar nelerdi? Tatillerde neler yapardınız? Sizin için uyku vakti nasıldı? En sevdiğiniz öyküler nelerdi? Gibi sorular anılarınızı canlandırmanıza yardımcı olacaktır.

Ayrıca aşağıdaki konular üzerinde düşünerek hatırlamaya çalışmak anılarınızı tazeleyecektir.

Anılardan Başarısızlıklar

Çocuklar, özellikle de küçük olanlar, sizleri güçlü, sorumlu, çalışkan, daima sorunları çözebilen bireyler olarak görürler. Siz yaşadığınız başarısızlıkları anlatarak, onların da öykülerini size anlatmalarına fırsat verirsiniz. Böylece kendinizi ulaşılabilir kılarken, bazen tökezlemenin sorun olmadığını onlara bildirmiş olursunuz. Hatalarınızı, kırılganlıklarınızı ve saçma kararlarınızı duyduklarında, onlar da hata yaptıklarında umutsuzluğa düşmeyip kendilerine güvenebilecekler.

Gördüğünüz Yerler ve Yaptıklarınız

Çocuklar için, hep yalnızca onlarla ilişkisi olan biri olarak var oldunuz. Onlar için dünyanın en önemli insanı olmadan önce yaptığınız farklı şeyleri dinlemek onları büyüleyecektir.

Doğdukları Gün

Kendi doğdukları günün öyküsünü dinlemek çocukların en sevdiği anlardan biridir. O günkü duyguları, beklentileri, hava durumu nu, telefon görüşmelerini, ziyaretçileri, onların dünyaya gelmesine yardım eden doktorları, ebeleri, hemşireleri ve en önemlisi onları ilk gördüğünüz ve dokunduğunuz anda neler hissettiğinizi anlatabilirsiniz.

İlk Adımları, İlk Kelimeleri, Ağlama Krizleri

“Ben küçükken neler yapıyordum?” Sorusu daima çocukların son derece ilgisini çeken bir konu olmuştur. Attığı ilk adımları, söylediği ilk yarım kelimeleri  tekrar tekrar dinlemeyi severler.

Diğer önemli bir nokta ise, anıları anlatmak çocuklarınızı yalnızca öykü anlatmaya özendirmekle kalmaz, aynı zamanda aile ilişkileri ve duygular hakkında önemli bilgiler aktarır.

Bu hafta sonu pandemiden dolayı sokağa çıkma yasağı varken evde çocuklarımıza anılarımızı anlatmaya ne dersiniz?

Share this Post