Çocuğunuzla Öykü Anlatmaya Başlarken…
Çocuğunuzla öykü anlatmayı seviyorsunuz fakat nasıl başlayacağınıza bir türlü karar veremiyorsunuz. Başladığınız birkaç cümle sizi istediğiniz yere götürmüyor. O zaman gelin bir bakalım, birlikte öykü anlatmaya başlarken neler yapabiliriz?
Kitap Okuma
Öykü anlatmaya başlarken, öncelikle sevdiğiniz öyküleri çocuğunuzla birlikte tekrar okumakta fayda var. İlk olarak öykünün yazarı hakkında konuşun. Eğer kitap kapağının arkasında veya kitabın içinde yazarla ilgili bilgi varsa, onu birlikte okuyabilirsiniz. Yalnızca yazarın öyküyü yarattığını veya uyarladığını ve içinde neler olması gerektiğine dair kararları yalnızca onun aldığını çocuğun anlamasına yardımcı olun.
Kitap Hakkında Konuşma
Okurken arada sırada durun ve çocuktan bundan sonra ne olacağı ve kendisinin neden böyle düşündüğü hakkında tahminlerde bulunmasını isteyin. Bunu yaparken, onu öykülerin nasıl kurulduğu ve okuyucuların öyküleri nasıl anladıklarını düşünmeye yönlendiriyorsunuz. Bunların her ikisi de çocuk kendi öyküsünü anlatırken çok önemlidir. Öyküyü okurken veya okumayı bitirdiğinizde, öykünün farklı bölümleri hakkında çocuğunuzla konuşun ve aşağıdaki gibi sorular sorun:
Öykünün başlangıcı, ortası, sonu neresidir?
Öyküdeki karakterler kimlerdir?
Onlarla ilgili neleri seviyorsun?
Öykü nerede geçiyor?
Öyküde oluşan bir problem var mı? Varsa, nasıl çözülür?
Öykünün sonuyla ilgili ne düşünüyorsun? Öykünün sonu ve başlangıcı arasında, ister sözcüklerde, ister resimlerde olsun, bir bağlantı var mı?
Daha fazla bilgi için “Bir Öyküde Neler Olmalı?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Kendi Öyküsünü Yaratma
Birkaç tane öykü okuduktan sonra, çocuğunuza bunlardan birine benzeyen bir öyküyü nasıl yaratabileceğini sorun. Örneğin, çocuğun özellikle sevdiği kitap anaokulunun veya okulun ilk günüyle ilgili bir öykü ise, ondan oradaki ilk günüyle ilgili bir öykü anlatmasını isteyebilirsiniz. Ya da öykü bir peri masalı ise, ona öyküyü kendisinin düşündüğü şekilde anlatmasını önerebilirsiniz. Çocuğun öyküyü planlamasına yardımcı olmak için yukarıdaki paragrafta sorduğunuz soruları bir rehber olarak kullanabilirsiniz. Örneğin, öykünün başında, ortasında ve sonunda neler olacağı, veya öykünün nerede yer aldığı gibi.
Öykü Başlatıcılar
Okuduğunuz öykülerin çocuğunuza yeni bir öykü anlatması için fikir vermediğini fark ederseniz, bazı öykü başlatıcılar kullanabilirsiniz. Örneğin, bir öykü şöyle başlayabilir:
“Bir gün uyandım ve köpeğimin benimle konuşabileceğini keşfettim.”
“O sabah minik ayı uyandığında karnı çok açtı.”
Çocukla daha sonra neler olabileceği hakkında konuşarak onu öyküsünü anlatmaya yönlendirebilirsiniz.
Oyun Oynama
Çocuğunuzun öyküye başlamasına yardım etmek için onunla çeşitli oyunlar da oynayabilirsiniz. Örneğin, içi görünmeyen bir çanta veya torbanın içine küçük bir top, oyuncak bir tavşan veya bir düdük gibi birkaç eşya koyun. Çocuğunuz bunlardan birini seçtikten sonra birlikte onunla ilgili bir öykü kurgulamaya başlayabilirsiniz. Aynı şekilde aile fotoğraflarından veya dergilerden kesmiş olduğunuz resimlerle de öyküsünü başlatmaya yönlendirebilirsiniz çocuğunuzu.
Bol öykülü ve eğlenceli bir hafta sonu dileriz.