Çocuklara Resimli Öykü Kitabı Seçerken…
Anne-babalar, eğitimciler, kısaca yetişkinler olarak çocuklarımıza kitap seçmenin zorluklarını biliriz. Piyasada bulunan binlerce kitabın içinden çocuğumuz için en uygununun hangisi olduğunu bulabilmek için çevreden, öğretmenlerden, kitapçılardan, internetten tüyolar almaya çalışırız.
Aslında iyi bir çocuk kitabını değerlendirirken göz önünde bulundurmamız gereken yalnızca 5 önemli ilke var. Elbette bu listeyi genişletip uzatabiliriz, daha ince detaylara girebiliriz fakat ilk bakışta kitap seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sizlerle paylaşalım istedik bu hafta.
- Dili açık, basit ve aynı zamanda zengin olmalı.
Kitaptaki her kelime okuyucu tarafından kolayca anlaşılır olmalı, ağdalı bir dile, karmaşık cümle yapılarına gerek yoktur. Bunun yanısıra çocuğun kelime dağarcığını geliştirecek bilmediği bir iki sözcük de olmalıdır ki, yeni kelimeler öğrenebilsin, dili zenginleşsin ve kitabı okuyan yetişkinle iletişim kurabilsin. Elbette burada yetişkinlere de çok iş düşmektedir, kelimeleri sabırla çocuklara açıklamaları ve iyi onlarla bir diyalog oluşturabilmeleri gerekir.
2. Kısa olmalı
Kitap çocuğun yaş grubuna uygun uzunlukta olmalı. Hiçbir çocuk yaş grubunun üzerine çıkan bir kelime sayısındaki kitabı okumak istemez, çünkü sıkılır. Bu yüzden kitap seçerken kitabın ait olduğu yaş grubuna dikkat etmelidir. Resimli çocuk kitaplarının 2-8 yaş arası çocuklara yönelik olduğu göz önünde bulundurulursa, tam kesin yaşa göre bir uzunluk kuralı olmamakla birlikte genellikle şöyledir:
- 2-3 yaşa yönelik kitaplar: Kelime sayısı 200 ila 400 arasındadır ve 16 ya da 24 sayfa olur.
- 4-5 yaşa yönelik kitaplar: Kelime sayısı genellikle 500 ila 600 civarındadır ve 32 sayfa olur.
- 6 -8 yaşa yönelik kitaplar: 1000 – 3000 kadar kelime bulunabilir ve 32 veya 48 sayfa olabilir.
3. İlginç konular
Çocuklara kitap alırken en fazla seçici olduğumuz noktalardan biri de şüphesiz kitabın konusudur. Küçük çocukların çevrelerini, hayatı, öğrenebilmeleri ve her gün bildikleri, deneyimledikleri şeyleri daha iyi algılayabilmeleri için, piyasadaki kitap konuları daha çok çocuğun yakın çevresine odaklanmaktadır.
Bunun yanısıra onları düşünme sınırlarının ötesine geçmeye ve meraklarını takip etmelerine, soru sormalarına yardımcı olmaya, hayal güçlerini genişleterek dünyayı daha geniş bir bakış açısından görmelerini sağlayacak konulara da gereksinimleri vardır.
4. İzlenmesi kolay bir olay kurgusu olmalı
Bir öyküde ana karakterin karşılaştığı ve çözmeye çalıştığı problemler, çatışmalar öykünün kurgusunu oluşturur. Ana karakter adım adım olayları yaşayarak ve çatışmaları çözmeye çalışarak sonuca ulaşır.
Olay kurgusu yine çocuğun yaş grubuna göre basit anlaşılır ve akılda kalacak tarzda olmalıdır. Çocukların yaşı ilerledikçe daha karışık kurgusu olan öykülerin bulunduğu kitaplar seçilebilir.
5. Güzel ve özenle yapılmış resimleri olmalı
Yukarıda değindiğimiz tüm noktaların yanısıra resimli öykü kitapları seçerken göz önünde bulundurulması gereken kriterlerden en önemlisi kitabın resimleridir. Resimler parlak, renkli ve çekici olmalı ve sanatsal yönü göz ardı edilmemeli. Uyduruk ve özensiz yapılmış, ki piyasada bir çok örneği var, kitaplar seçilmemelidir.
Bu basit ilkeleri göz önünde bulundurmanın çocuklar için kitap seçerken sizlere yardımcı olacağını düşünüyoruz.
Bol kitaplı bir hafta geçirmeniz dileğiyle… Sağlıklı kalın!