Biraz Daha Güldürü – Biraz Daha Sağlıklı Bir Yaşam İçin…
“Sağlıklı Bir Yaşam Sürdürebilmenin Sırrı – Mizah Ve Gülmek” başlıklı yazımızda güldürü ve mizahın yaşantımızın önemli bir parçası olduğuna değinmiştik. Ayrıca gülmenin yararlarından söz ettik. Çocukluğun farklı gelişim aşamalarında mizahın yeri ve şekli ile ilgili çeşitli araştırmalar yapan Paul Mc Ghee’nin teorilerine yer vermiştik.
Şimdi isterseniz gelin seçtiğimiz birkaç örnek kitapla konuyu biraz daha somutlaştıralım.
2 Yaş
Hatırlayacağınız gibi, çocuklar 2 yaş civarında nesnenin gerçekte ne için tasarlandığı ve oyun olarak nasıl kullanıldığı arasındaki farkı anlayarak kendi hayal güçleriyle mizah bulmaya çalışır. Örneğin bir muzun telefon olarak kullanılması onları çok güldürür.
Gülmek deyince, Sue Henderson’un „Ama Bu Balığın Parmakları Var“ isimli kitabında bu unsurlar karşımıza çıkmakta. Denizin derinliklerinde yaşayan Fırfır adlı balığın diğer balıklardan farklı bir özelliği var. Fırfırın parmakları var ve bu parmaklar çok maharetli. Parmak boyası yapabiliyor, örgü örüyor, kağıt kesiyor ve parmak kuklaları yapabiliyor. Fakat arkadaşlarının en çok hoşuna giden özelliği onları kovalayıp parmakları ile gıdıklayarak eğlendirmesi.
3 Yaş
Mc Ghee‘ye göre, 3 yaş civarında çocukların dil becerileri gelişmeye başlar. Nesne veya olayları adlandırmak için kelimeleri kullanırlar. Dört bacağı, kuyruğu olan ve havlayan bir kavramı “köpek” olarak adlandırırlar. Bu kavramın herhangi bir yönünün bozulması sonucunda bir güldürü unsuru ortaya çıkar. Bir kediyi köpeğe dönüştürmek onlar için müthiş komik olabilir.
Coralie Saudo’nun “Babam Yerinde Durmuyor” isimli kitabında baba küçük bir çocuk gibi davranır. Bu bir güldürü unsuru haline getirilmiş.
Aynı zamanda öykünün anlatıcısı da olan çocuk, her pazar babasının “Ben uyandım, hayvanat bahçesine gidelim “ bağırtısıyla uyanır. Hayvanat bahçesine gittiklerinde ise babasının çişi gelir. Sonra kaplumbağaları korkutur, şapkasını file kaptırır, dondurma isterim diye yerlere yatar, ya da ortadan kaybolur.
4 Yaş
4 yaş civarında çocukların kelimeler üzerindeki bilgileri arttıkça nesnelerin ve olayların fiziksel yönlerini çarpıtarak mizah yapmaya başlarlar.
Eva Dax’ın “Bayan Hıçkırık ve Küçük Pırt” isimli kitabında vücudumuzun istem dışı tepkileri olan hıçkırmak, esnemek, hapşırmak, geğirmek, gaz çıkartmak yaratılan komik karakterlerle açıklanmaya çalışılıyor. Kendilerini durdurulamaz beşli olarak adlandıran Bayan Hıçkırık, Küçük Pırt, Bay Gark, Profesör Hapşu ve Bay Esneme vücudumuzun içinde yaşıyorlar ve uygunsuz zamanda ortaya çıkıveriyorlar. Hangisinin daha durdurulamaz olduğunu saptamak için bir yarışa giriyorlar.
5 Yaş Ve Üzeri
5 yaş ve üzeri çocuklarda, bir durumun birçok yönünü analiz etmek için kavramsal akıl yürütme olgusu başlar. Bunun yanısıra sosyal ve kültürel etkiler de çocukların neleri komik bulduklarını ve mizaha nasıl tepki verdiklerini güçlü bir şekilde etkiler.
Peter Brown’un “Öğretmenim Bir Canavar” isimli kitabında, kitabın kahramanı Bobby ayağını yere vurduğu, kükrediği ve uçak uçurmayı yasakladığı için öğretmenini gözünde canavarlaştırmıştır. Fakat o “canavara”bir parkta rastladığında birbirlerinin bilinmeyen yönlerini öğreniyorlar.
Umarım verdiğimiz örnekler çocukların yaşlarına göre mizah anlayışlarına biraz açıklık getirebilmiştir.
Herkese bol okumalı ve bol gülmeli bir hafta dileriz…