Sağlıklı Bir Yaşam Sürdürebilmenin Sırrı – Mizah Ve Gülmek…
Mizah Ve Sağlık
Mizahın yaşantımızın önemli bir parçası olduğunu hepimiz biliyoruz, insanlar gülmek isterler. Kahkaha, anksiyeteyi ve stres hormonlarını azaltmaya yardımcıdır. Bunun yanısıra, kronik ağrıyı hafifletmeyi sağlayan doğal bir ağrı kesici olduğu da söylenir. Kalbin atış hızını yükselterek kalp kaslarını güçlendirir. Yine stres hormonlarını azaltmaya yardımcı olan T Hücrelerini aktive ederek bağışıklığı arttırır. Duygusal rahatsızlığı hafifletir ve hayata olumlu bakışı arttırır. Ama bence en önemlisi, kahkaha toplum olarak, insanları birbirine bağlarken sosyal, fiziksel, çalışma ve eğitim hayatındaki mutluluğu arttırır.
Daha çok erken yaşlarda çocuklar gülmek ve güldürülmekten ne kadar çok hoşlandıklarını gösterirler. Resmi istatistiklere göre çocuklar günde 300 defa gülerlermiş, neredeyse yetişkinlerden 20 kat daha fazla.
Çocukların Yaşlarına Göre Mizah Anlayışı
Bu bağlamda, mizah araştırmacısı Paul E. McGhee‘ ye göre okul öncesi çocukların yaşlarına göre mizah anlayışlarındaki gelişimlere bir göz atalım.
O Aşama (0-6 ay) :
Genel olarak çocuklar yaşamlarının ilk 6 ayında herhangi bir şeyi komik buldukları için gülmezler. Mizaha gülmek bu yaş grubundaki çocuklar pek bir şey ifade etmez. Zıplatılmak veya gıdıklanmak gibi fiziksel uyarılmalara gülerler.
1.Aşama: (6-12 ay)
Bu dönemde çocuklar anne baba veya onlar için önemli bir kişinin davranışlarında mizah bulmaya başlarlar. Komik yüz ifadeleri, garip sesler veya ce-ee gibi oyunlar onları güldürmeye yeter.
2.Aşama: (12 ay-5 yaş)
Belli bir nesneyi olmadığı bir şeye benzetirler. Büyük karton bir kutuya oturup araba sesi çıkartmak veya en sevdiği bebeklerini canlı insanlarmışcasına bir çay partisine davet etmek gibi.
3a.Aşama: (2-3 veya 4 yaş)
Bu yaşlarda dil becerileri geliştikçe, çocuklar nesneleri yanlış adlandırarak mizah bulmaya başlarlar, örneğin bir kediyi köpeğe dönüştürmek, ya da babayı anneye dönüştürmek gibi.
3b.Aşama: (2-3 veya 4 yaş)
Karşıtlarla yanlış kelimeler kullanmak, belirli bir kelimenin tam tersini belirtmek bu yaşlardaki bir çok çocuk için çok çekicidir. Soğuk-sıcak, yukarı-aşağı, hızlı,yavaş, kuru,ıslak gibi.
4a.Aşama: (3-5 yaş)
3 yaş civarında çocuklar sadece kelimelerin anlamlarıyla değil, aynı zamanda sesleriyle de oynamaya başlarlar. Kelimeleri değiştirerek komik olmak için kendi saçma sözcüklerini yaratmaya başlarlar.
4b.Aşama: (3-5 yaş)
Anlamlı olmayan kombinasyonlarla gerçek kelimeleri bir araya getirmeye başlarlar. Bu tür esprilere örnek olarak, „Elma ayakkabısı” veya “Kaşık şemsiyesi”ni verebiliriz.
4c.Aşama: (3-5 yaş)
Çocuklar kelimeler üzerindeki bilgilerini arttırdıkça fiziksel yönleri çarpıtarak mizah yapmaya başlarlar. Belli bir cisme ona ait olmayan özellikler eklemek çok komik olur onlar için. Örneğin, balığın kafasını köpeğin vücuduna koymak gibi.
Bilmece aşaması: (5 yaş ve üzeri)
Bu aşamada birçok çocuk fıkra ve bilmecelerin komikliğini ve çevresindeki büyük çocukların paylaştığı sözlü mizahı keşfeder.
Çocuklarımıza mutluluk ile okuma sevgilerini arttırmak için öykülere birkaç gülüş eklemeye çalışalım.
Bir sonraki blog yazımızda elimizden geldiğince bu evrelere örnekler vermeye çalışacağız.
Güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle…
Yazının devamını okumak için:
Biraz Daha Güldürü– Biraz Daha Sağlıklı Bir Yaşam İçin…
Konu ile ilgili kitap tanıtımları: