Bilmece Bildirmece…

/ Eylül 13, 2021/ Blog Yazıları

Bilmecelerle Öğrenme

“Bilmece bildirmece

  Dil üstünde kaydırmaca”

Belirli bir yaş ve üzeri olanlarımız kesinlikle yukarıdaki tekerlemeli bilmecenin cevabının “dondurma” olduğunu bilirler.

Çocukların yaşamlarında giderek sosyal ağlara daha fazla ilgi göstermeye başladığı bir dünyadayız. Çocuklarla bağ kurmanın ve bu sosyal ağların dışında öğrenmelerine yardımcı olmanın yollarını bulmak çok önemli hale geliyor.

Eğitimcilere göre, bunu yapmanın en iyi yollarından biri, çocuklarla bilmeceler paylaşmak ve onlara bilmecelerin arkasındaki mantığı öğretmektir.

Okul yıllarının çoğunda çocuklar bilgileri ve gerçekleri ezbere dayalı olarak öğrenmekte. Çünkü eğitim sistemimiz mevcut bilginin ezberlenmesine ve çoğaltılmasına dayanmakta. Herhangi bir bilgiyi 20 veya 30 kez tekrarlayarak hatırlamaya çalışabiliriz. Ancak, zaman geçtikçe bilgiyi unutma eğiliminde olduğumuzdan, sadece bu öğrenme yöntemini kullanmanın pek fazla bir şey getirmediği kanıtlanmıştır.

Bilmece Nedir? Yararları

Bilmece genellikle birden fazla anlamı olan ve çözülmesi gereken bir soru veya ifadedir. Düşündürücü ve aynı zamanda komik olabilen beyin çalıştırıcılarıdır.

Yararları:

  • Bilmeceler çocukların beyinlerini farklı kullanmalarına yardım eder. Eleştirel düşünme ve problem çözme becerileri oluştururlar. Gerekli cevabı almalarına yardımcı olacak yeni bilgiler için doğru soruları sorma yeteneklerini geliştirirler.
  • Yaratıcılığı arttırır. Çocuklar bu yaratıcı düşünme yöntemi ile okulda çok zorlanmadan yeni bilgiler edinirler.
  • Onları yeni bir mizah türüyle tanıştırır. Çoğu çocuk mizahın insanları güldüren komik bir şaka olduğunu düşünür, ancak bilmecelerle entelektüel bir mizah türüyle karşılaşmış olurlar.
  • Okuma ve Kelime bilgisini arttırır. Bilmeceleri anlamaya çalıştıklarında çocukların okuma ve kelime dağarcığı zenginleşir. Bunun nedeni, yepyeni bir düşünce süreci edinmenin yanı sıra yeni kelimeler bulma veya mevcut kelimeleri kullanmanın yeni yolları ile tanışmış olmalarıdır.
  • Öğrenme isteğini geliştirir. Bazen çocuklar öğrenmeyi sevmezler, bir şeyler yaratmak isterler. İşte tam da burada bilmece yaratmak ve çözmek önemlidir. Eğlenceli olduğu gibi, öğrendiklerini bilmeden öğrenirler.

Bilmece Nasıl Hazırlanır?

Bilmece Nasıl Hazırlanır?

Çocuklar kendi bilmecelerini yaratmaktan hoşlanırlar. Bunun için ilk adım bilmecenin parçalarını ve nasıl çalıştığını anlamaktır. Bu birçok farklı bilmece türünü okuyarak ve anlatarak yapılabilir.

Ayrıca şu adımlar izlenebilir:

  1. Bilmecenin cevabını belirleyin. Neyi sormak istiyorsanız bunu önceden belirlemeniz gerekir.
  2. Soracağınız bilmecenin uzun mu yoksa kısa mı olacağına karar verin. Bu kişisel bir tercihtir çünkü hem uzun hem de kısa olabilir.
  3. Liste Oluşturun. Bilmecenizde bulunmasını istediğiniz her ne ise onu tanımlayan bilgilerin bir listesini oluşturun. Örneğin, ne işe yaradığı, rengi, nerede bulunduğu gibi.
  4. Bilmecenizi hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bilmecede basit fakat güçlü kelimeler kullanmaya çalışın.

Örneğin,

“Hem gökyüzünde bulunur, hem de denizde.”

İsterseniz bunu bir tekerleme haline de getirebilirsiniz.

“Bir bakarsın gökyüzünde

Bir bakarsın deniz dibinde”

Cevabı bulabildiniz mi?

“Yıldız”

  • Bilmecenizi paylaşın. Artık bir bilmece yarattığınıza göre, bunu başkalarıyla paylaşabilirsiniz. Cevabı tahmin edebildiler mi? Beğendiler mi? Nasıl bir tepki verdiklerine bağlı olarak, yarattığınız bilmeceyi gerektiğinde yeniden düzenlemek zorunda kalabilirsiniz.

Bol bilmeceli, sağlıklı ve mutlu bir hafta dileriz.

Share this Post