Çocuk Kitabı Yazmak İçin En İyi Fikirler Nasıl Bulunur?
Kitabın Konusu
Eğer yazmayı düşünüyorsanız, yapacağınız ilk iş “Ne yazacağım?” sorusunu cevaplamaktır. En iyi fikirler nereden bulunur? Böylece Kitabınızın konusunun ne olacağına karar verebilirsiniz. Konu bulmaya ya da fikir üretmeye başlamadan önce gördüklerinizi, duyduklarınızı, aklınıza gelenleri not etmek için bir defter ve kalem almanızı önermiştik hatırlarsanız geçen haftaki yazımızda.
Fikir Bulmak
Fikir bulmanın püf noktası onları aramak değil, etrafta olanları bulup tanıyarak ortaya çıkartmaktır. Çevrenizi bu şekilde görmeyi öğrenin. Böylece, baktığınız her şey bir öyküye kaynak olur, en sıradan nesneler bile önemli hale gelir. Kitabınızı yazmaya başlamak için en iyi fikri bulmaya kalkışmanız ya da o en şahane fikrin aklınıza gelmesini beklemeniz gerekmez. Çünkü onu hiçbir zaman bulamazsınız.
Her şey zihninizi eğitmekle ilgilidir. Örneğin, defter ve kaleminizin yanında duran nesne, kötü kalpli bir büyücünün kaybettiği ve insanların düşüncelerini silmek için kullandığı bir silgi olamaz mı? Gazetede gördüğünüz temizlikçi aranan basit bir iş ilânını aslında yeraltında yaşayan ve solucanları eğitme işinden sorumlu yeşil şapkalı cinler vermiştir.
Hayal Gücü
Yapacağınız tek şey hayal gücünüzü çalıştırmaktır.
Sokağa çıktığınızda da her köşebaşında size ilham verecek fikirleri bulabilirsiniz. Caddedeki mazgal deliğinin üzerinden yürürken aşağıdan gelen fısıltı halindeki konuşmaları duymak veya kaldırımda yürüyen yaşlı teyzenin çantasından sarkmakta olan nesnenin aslında bir kedinin kuyruğu olduğunu anlamak gibi.
Kısacası her şey gördüklerinize nasıl baktığınızla ilgilidir. Bunları farklı bir gözle gördüğünüzde gizli anlamlar kazanacaktır. Sonunda göreceksiniz ki defteriniz çığ gibi büyüyen fikirlerle dolmuş olacak.
Gazetelerde, dergilerde ya da televizyonda izlediğiniz ilginç haberleri not edin ve bunlardan öyküler çıkartmaya çalışın. Örneğin sütlerde bulunan antibiyotik kalıntısı ile ilgili haberi okuduktan sonra defterinize şöyle bir not alabilirsiniz:
“Murat o sabah süt içmek için buzdolabını açtığında, annesinin bir gün önce sütçü amcadan aldığı sütün yemyeşil olduğunu dehşetle gördü…”
Defterinize her gün bir şeyler yazmaya çalışın. Kendinizi yazmaya ve çevrenize bakış açınızı değiştirmeye zorlayın.
Örneğin bir gün bir dedektif olduğunuzu hayal edin ve gördüğünüz tüm sıradan objelerin arkasında nasıl öyküler olabileceğini düşünün. Şaşırtıcı öyküler bulmak için kendinizi perişan etmeyin, sadece rahatlayın ve hayal gücünüzü kullanarak eğlenin.
Hem çocuklara hem de yetişkinlere yazan ünlü İngiliz yazar Roald Dahl şöyle der:
“…Herşeyden önce çevrenizdeki dünyayı ışıldayan gözlerle izleyin çünkü en büyük sırlar en beklenmeyen yerlerde gizlidir. Büyüye inanmayanlar onu asla bulamazlar…”
Konu ile ilgili okumak isteyebileceğiniz yazılar:
Çocuklar İçin Yazmak En Büyük Hayallerinizden Biri Olabilir!
En Zor İşlerden Biri: Çocuklar İçin Yazmaya Nasıl Başlayacağım?