SIRADIŞI BİR KİTAP

/ Mayıs 6, 2021/ Kitap Tanıtımları

Okulöncesi yaşlardaki çocuklar kitaplarla tanıştıklarında onların ilgisini önce kitaptaki resimler çeker. Önce renkleri sonra şekilleri görmeye başlayan çocuk, giderek kitapla birlikte kendisine okunan öykülere, masallara ilgi duyar. Önce bir yetişkinle paylaştığı, sonrasında kendi kendine açıp açıp baktığı kitaplardaki resimleri izleyerek yeni deneyimler yaşar.

Durum böyle iken, sayfalarında yalnızca harfler olan ve hiçbir resim bulunmayan bir kitabın küçücük çocukların dünyasında bir yeri olabilir mi?

Amerikalı bir yazar, bu soruyu “Neden olmasın?” diye yanıtlamış. Küçük çocuklar için hazırladığı kitabın adını da “Bu Kitapta Hiç Resim Yok” koyarak bu yanıtının ve hazırladığı kitabın arkasında durmuş.

“Bu Kitapta Hiç Resim Yok”
Yazar: J.B. Novak
Epsilon Yayınları, 2016

Benjamin Joseph Manaly Novak adındaki bu yaratıcı fikirleri bol olan kişinin iddiası, resimsiz kitabını çocukların çok seveceği çünkü bu kitabın çok eğlendirici olduğu…

Kitabın arka kapağında, “Bu kitap ciddi görünebilir ama aslında ÇOK KOMİK” yazıyor. “Eğer bir çocuk sizden bu kitabı okumanızı istiyorsa size bir tuzak kurmuştur. Kendinizi SAÇMA VE TUHAF sözcükler söylerken ve herkesi KAHKAHALARA BOĞARKEN göreceksiniz. Uyarmadı demeyin…”. Bu denli iddialı bir kitap!

Gerçekten de “BRRap! BRROoOOoOG” gibi sesler, Buful, Lönk” gibi saçma ve tuhaf sözcükler; “Guluk, guluk, benim yüzüm buruşuk” gibi uydurma tekerlemeler içeren bu kitap çocuklar için çok eğlenceli olabilir. Olabilir ama önemli olan kitabın içeriği kadar (hatta daha da çok) bu kitabı çocuklarla paylaşacak olan yetişkinin mimik, beden dili ve sesini kullanma gibi becerileri. 

Yalnız küçük çocuklara değil onlarla bu kitabı paylaşan anne-baba ve/a da eğitmenlere de çok eğlenceli bir deneyim yaşatacak olan bu sıra dışı kitabı duyurmak bizden, evdeki ya da yuvadaki kitaplığa eklemek sizden.

Share this Post