Fısıltı – “Hayal Etmenin Kuralı, Doğrusu, Yanlışı Yoktur!”
Bugün sırada Pamela Zagarenski’nin yazıp resimlediği “Fısıltı” başlıklı kitabı var.
Kitapları çok seven küçük bir kız birgün öğretmeninden büyülü bir masal kitabı ödünç alır. Ancak akşam yatarken kitabı okumak istediğinde dehşetle bütün harflerin kaybolmuş olduğunu görür. Kitapta yalnızca resimler kalmıştır.
Küçük kız üzgün bir şekilde, kitabının önünde otururken, bir ses ona kelimeleri kendisinin bulması gerektiğini fısıldar ve şöyle der:
“Hayal etmek çok kolaydır!”
Böylece kız resimlere bakarak kendi kendine öyküler anlatmaya başlar. Kitaptaki her resme kendince bir öykü uydurur ve her öykünün de sonu olmayan bir giriş cümlesi vardır.
Kitaba bakış açısı bazen kızın ve kitabın görülebildiği bir sahnedir, bazen de izleyiciler kitabı ve kitabın büyüleyici resimlerini kızın bakış açısından görürler.
Dahası, metinde tematize edilmeksizin, yalnızca resimlerde gizemli bir yaratık olarak görünen bir tilki var. Öykünün sonunda, tilki kendini kıza gösterir ve kızın kaybedip onun topladığı kelimeleri geri verir. Karşılığında ise, ondan bir iyilik ister. Resimde, kızın üzümlere yetişebilmesi için onu nasıl kaldırdığını görüyoruz.
Resimli kitabın karmaşık resim-metin yapısında, resimlerin ve metinlerin değişen baskınlığıni izliyoruz kitapta. Metinde belirtilmeyen, yalnızca resimlerde gördüğümüz tilki örneğinde olduğu gibi…
Caldecott ödüllü yazar ve çizer Pamela Zagarenski öyküde hiçbir isim, ortam ve zaman gibi detaylara yer vermiyor, yarattığı küçük kız karakterini sadece bir aracı olarak kullanmakta. Çocukların hayal gücünü, öykü anlatma yeteneğini geliştiren, büyüleyici resimleriyle ilham veren müthiş bir kitap. Ayrıca Zalenski’nin güzel ve ince illustrasyonları izleyicinin adeta resimlerin içinde kendisini kaybetmesini sağlıyor.
Konu ile ilgili diğer blog yazıları:
Peri Masalları Çocuklar İçin Mi?
Çocuklar Ebeveynlerinden İki Şey Almalılar: “Kökler ve Kanatlar”