Resimler, Resimler…
Çocuk kitaplarına meraklı mısınız? Çocuklarınızla veya torunlarınızla birlikte kitap okuyup paylaşmayı seviyor musunuz? O zaman hiç şüphesiz bu tür kitaplarda birçok beğendiğiniz ve etkilendiğiniz resimler olmuştur.
Bizler, hem yazar hem de çizer olarak sizlere bazı küçük sırlar vermek istiyoruz bu haftaki yazımızda.
Çocukların resimleri olan kitaplara yalnızca metni olanlarına göre daha fazla ilgi duyduğunu farketmişsinizdir. Elbette öykü çok önemlidir. Bununla birlikte, okunabilirlik, betimlenmiş olan resimlerle gelişir. Bu nedenle, çocuklar için illüstrasyon şüphesiz hayati bir önem taşımaktadır.
Resimleme Sanatı
Aslında çocuk kitapları resimlemek, iyi bir ressam olmaktan çok daha fazla beceri gerektirir. İllüstrasyon sanatı çok daha karmaşıktır çünkü bir metnin satırları arasını okuyabilme becerisini de gerektirir.
Yapılan araştırmalara göre, yazılı sözcüklerle kıyaslandığında bilgiyi 60.000 kat daha hızlı bir şekilde resimlerden alıyoruz. Bu da illüstratörlüğün ne denli zor bir işi olduğu anlamına gelmekte. Çizer yalnızca öyküde neler olup bittiğini aktarmakla değil, aynı zamanda çok daha kısa sürede çok daha fazlasını iletmekten de sorumludur.
Resimler ve Anlatım
İllüstratörler öyküde anlatılmayanları da bulup çıkartarak çizimlerinde öykünün yazılı metninden biraz daha fazlasını vermelidir. Metinde açık açık değinilmemiş bir niteliği çizgi ve renk kullanarak bulup, geliştirerek açıklamaları gerekir.
Çizer bunları genellikle çok ince şekillerde tasvir etmelidir. Örneğin, bir kedinin yaramazlığını birkaç yamuk bıyık ya da havaya kalkmış tüyler belirtir. Küçük bir çocuğun darmadağınık durumunu biri yukarıda diğeri aşağı sarkmış çorapları ifade eder. Ya da kürkleri ve elbisesiyle ışıldayan bir kraliçenin eteğinin altından bakan küçük ve arsız bir fareye ne dersiniz?
Yukarıda gördüğünüz resim “Emir Yaman” başlıklı kitabımdan. Emir Yaman ben çocukken anneannemden sıklıkla dinlediğim bir masaldı. Anneannemin vefatından sonra masalı yeniden düzenleyip resimledim.
Resimde Emir Yaman yoldan geçerken kapının önünde ağlarken gördüğü kıza yardım ediyor. Üvey annesi evden giderken kızdan evdeki tüm kovaları gözyaşı ile doldurmasını istemiştir. Emir Yaman da tüm kovaları tuzlu su ile doldurarak probleme çözüm bulur. Resimdeki iki karakter de mutlular. Bu mutluluk çevrelerine de yayılmakta. Yazılı metinde olmamasına karşın, kovada keyif yapan kurbağalar, sevinçten atlayıp zıplayan balıklar bu sevinç havasını daha da güçlendiriyor.
Bu nedenle, bir dahaki sefere bir çocuk kitabını alıp en sevdiğiniz kişiyle paylaşmaya karar verdiğinizde, çizimleri de değerlendirmek için biraz zaman ayırın.
Bunları çocuğunuzla tartışın ve neler görebildiklerini sorun. Resimleri nasıl değerlendiriyorlar? Resimler karakterler veya olay örgüsü hakkında neler anlatıyor?
Eminim, çocuk kitaplarındaki resimlerin gerçekten ne kadar önemli olduğunu fark etmeye başlayacaksınız.
Bol resimli günler…
Bu konuyla ilgili “Resimli Öykü Üzerine Biraz Daha Düşünelim” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.