Yaratıcı Drama, Çocuk Ve Masal

/ Kasım 20, 2020/ Öykü Kulübü

*Photo by miguel ugalde from FreeImages

Bir masal yazmak için yola çıkan yetişkin ya da çocuk için yardım alacağı bir çok öge vardır: Hayal gücü, bakış açısı, iletişim bilgisi, değerler birikimi vb… Yaratıcılığının yardımı ile tüm bunları bir potada eğitecek olan yazarın kendini ifade etmesini kolaylaştıracak, yaratıcılığını daha da geliştirecek bir yöntemden, Yaratıcı Drama Yöntemi’nden söz eden bir kitabı tanıtacağız bugün. Aynur Eğitmen’in yazdığı “Dramadan Masala” adlı kitabı.

Yaratıcı Drama Nedir?

Yaratıcı Drama, okul öncesinden başlayarak her yaşta kişinin yararlanabileceği bir sanat yöntemidir. Kişinin önce kendisinin ve çevresinin farkına varması ve sonrasında edindiği bu bilinci ortaya koymasını sağlayan çok yönlü bir yol göstericidir. “Dramadan Masala” adlı kitapta bu yöntem etraflıca tanıtılıyor.

Uzun yıllar Yaratıcı Drama öğretmeni /eğitmeni olarak çalışan Aynur Eğitmen kitabında okul öncesi çocuklarla yaptığı çalışmaları ve bunların sonucunda çocukların kurguladıkları masalları okurlarıyla paylaşıyor.

“Yaratıcı Drama hayal gücüne ve yaratıcılığa hizmet eden; diğer sanat alanlarından da yararlanan zenginliğe sahip bir yöntemdir” diyen Yazar, bu kitabın içeriğini “Sanat alanları amaç doğrultusunda zaman zaman öncelikli ya da arka planda yer alabilir. Okul öncesi çocuklarıyla masal yazmaya yönelik bu çalışmada yazın alanı öncelik taşımaktadır. Çeşitli masallardan yola çıkıp soru-yanıt tekniğiyle kendi masallarını üretmelerine dönük çalışılmıştır” diyerek özetliyor.

“Masalsız kalmamak için tek yapmamız gereken belki de okumak, anlatmak / dinlemek değildir. Yazmak da bir başka yöntem olabilir” diyor.

“Hem kendimiz, hem de çocuklarımız için”.

Kitabın ilk bölümlerinde okul öncesi dönemdeki çocukların gelişim sürecinden söz ederken, okul öncesi eğitimin en önemli amaçlarından birinin çocuğun yaratıcılığının geliştirilmesi olduğunu vurgulayan Aynur Eğitmen, bu dönemde çocuğun gelişimine katkıda bulunacak masalları seçerken nelerin göz önünde bulundurulması gerektiğini de sıralıyor.  

Elbette, okul öncesi çocuklar için masal yazmak, kurguladıkları masalı anlatmak demektir. Yaratıcı Drama yöntemiyle 5-6 yaş çocuklarının kurguladığı on tane masalı okurlarıyla paylaşan Aynur Eğitmen, kitabının sonunda her biri farklı birer etkinlik olabilecek önerilerde de bulunuyor. Bunlar, her yetişkinin çocuklara masal yazdırmak için kolaylıkla uygulayabileceği nitelikte örnek etkinlikler.

“Dramadan Masala”
Yazar: Aynur Eğitmen
KDY Yayınları, 2020
Share this Post