Kalbimden Selamlar Sana Ey Beyrut…*

/ Ağustos 10, 2020/ Blog Yazıları

Geçtiğimiz haftanın en acı veren olayı kuşkusuz Beyrut limanında yaklaşık 154 kişinin ölümüne, 6 bin kişinin yaralanmasına ve yüzbinlerin evsiz kalmasına neden olan patlamaydı.

Bilindiği gibi, doğu Akdeniz kıyısında bulunan Lübnan’da Müslüman, Hristiyan, Dürzî gibi farklı dînî mezheplere ait çok sayıda insan birarada yaşamaktadır. Lübnanlılar yıllardır sürtüşmeyi azaltacak şekilde iktidarı paylaşmaya çalışmışlardır, ancak 1975’ten 1991’e kadar Lübnan, ülke içindeki ve komşu ülkelerdeki birçok farklı grupların katıldığı bir iç savaş yaşamıştır. Savaş, insanlar arasında şiddete ve kalp kırıklığına yol açan öfkeyi yoğunlaştırırken, nesillerdir farklı dinlerden insanların barış içinde yaşadığı bazı köylerde, komşuların komşulara sırt çevirmesine de neden olmuştur.

Biz de bu hafta Lübnan’ın önemli çocuk kitabı yazarlarından biri olan Fatima Sharafeddin’i ve kitaplarını tanıtmak istiyoruz.

Son dönem Arap dünyasının en popüler çocuk kitabı yazarlarından biri olan Fatima Sharafeddine’nin başta İngilizce ve Fransızca olmak üzere çeşitli dillere çevrilmiş olan 120 den fazla eseri vardır.

Sharafeddine 1966 yılında Lübnan’ın Beyrut şehrinde doğdu ve çocukluğunun ilk altı yılını Batı Afrika’daki Sierra Leone’de geçirdi. Kendi ülkesinde yaşamak için ailesiyle birlikte döndükten üç yıl sonra, Lübnan iç savaşı başladı ve 15 yıl şehirler, evler ve okullar arasında yer değiştirerek, hayatını geçirdi.

Savaştan sonra Lübnan ve ABD’de öğretmenlik yapan Sharafeddin, 2001 yılında kocası ve iki çocuğu ile Brüksel, Belçika’ya taşındı ve çocuklar için yazmaya başladı. Brüksel’deki Çocuk Kitapları Yazar ve İllüstratörleri Cemiyeti’nin aktif bir üyesidir ve burada çeşitli çalışmalara katılarak aylık eleştiri toplantıları organize etmektedir. Aynı zamanda, Lübnan’da da Okuma Haftası ve Kitap Festivali gibi etkinliklere katılan yazar, Lübnan’daki uzak köylere giderek buradaki okullarda ve halk kütüphanelerinde çocuklara okuma şansı veren çeşitli okuma etkinliklerine katılmaktadır.

2007 yılında “Mountain Rooster” ile Lübnan Ulusal Komitesi’nin En İyi Çocuk Kitabı ödülünün sahibi oldu. “There is War in My City” adlı kitabı Anna Lindh Vakfı’nın 2010 yılı onur listesine dahil edildi. 2010 yılında, “Faten” adlı kitabı Beyrut Kitap Fuarı’nda en iyi kitap ödülünü aldı.

“Çocuklar düşündüğümüzden çok daha zekiler. Etraflarında olup bitenlerin fazlasıyla farkındalar. Savaşın ortasında yaşayan çocuklara toz pembe bir dünya tablosu çizemezsiniz. Coğrafyamızda yaşayan çocukların büyük bir bölümü savaşın ortasında büyüyor ve bu gerçekle yaşıyorlar. Elbette savaşın kitaplara yansıması çok doğal ve bu durumun onlara anlatılması gerek.” diyor Sharafeddin.

Yazarın dilimize çevrilmiş olan çok sayıda eserlerinden biri de Nar yayınlarından çıkan “BİR KUŞ OLSAYDIM” başlıklı resimli kitabı.

“Bir Kuş Olsaydım”
Yazar: Fatima Sharafeddin
Çizer: Amal Karzai
Nar Yayınları, 2013


‘Bir kuş olsaydım, şu duvarın üzerinden uçar evimize konardım,’ 

diye başlıyor öyküye Filistinli bir çocuk. Ailesinin ve komşularının neden bir duvarla çevrili bitmemiş evlerde yaşamaya zorlandıklarını anlamak için sorular soruyor babasına:

“Biz onlara ne yaptık baba? Neden bizi evimizden çıkarıyorlar?
Baba! Onlar bizim geniş topraklarımızda yaşıyor, biz neden şu duvarlar arasına sıkışıp kalıyoruz?
Onlar bizim güzelim evlerimizde yaşıyorlar. Peki biz neden şu renksiz, boyasız beton yığınlarında yaşıyoruz? Üstelik kışın soğuktan donuyor, yazın da sıcaktan yanıyoruz! Böyle olmak zorunda mı? Ne kadar devam edecek böyle?”

Öykü, savaşın işgali, ayrılık duvarları ve adaletsizlik karşısında çocukların masumiyetini özetliyor ve tutunabilecekleri bir tutam ümit veriyor.

Bir savaşta kaybedilen ve yeri asla dolmayacak olan bir şey varsa, o da çocuğun evidir kuşkusuz.

CREDIT: STEVE MCCURRY/BEETLES+HUXLEY

*Lübnanlı sanatçı Fairouz’un ünlü “Li Beirut” şarkısının ilk dizeleri…

Share this Post