Çocuk ve Öykü
Geçen yazımızda siz çocuğunuza öykü kitabı okurken ya da bildiğiniz / uydurduğunuz bir öyküyü anlatırken çocuğunuzun hayal gücünün ve dili kullanma, tüm canlılarla empati kurma, kendi duygularını tanımlama becerilerinin geliştiğinden söz etmiştik.
Gelin, bugün de çocuğunuzun bu gelişimine gene öykü aracılığıyla katkıda bulunalım ama bu kez sizin yerinize çocuğunuz geçsin ve öyküyü o kurgulayıp anlatsın.
Bunun için önce bir karakter bulmasını isteyin. Hayal gücü nasıl isterse, belki bir hayvan, belki bir insan, bir çiçek hatta belki cansız bir nesne bile olabilir bu kahraman Genellikle çocukların eğilimi bildikleri bir kahramanı öykülerine almak olur (Örümcek Adam ya da Kral Şakir gibi). Bu durumda yaratıcı gücünü kullandırarak hiç bilinmeyen bir kahraman bulmasını sonra da bu kahramana bir isim vermesini isteyin. Kahramanın adı gerçek bir isim ya da Tonki (belki de Tongibambo) gibi tamamen uydurma bir sözcük olabilir.
Bir kahraman bulup adını da koyduktan sonra bu kahramanın nasıl biri olduğunu kısaca tanımlamasını isteyin: Güzel mi, çirkin mi? Büyük mü, küçük mü? Uslu mu, yaramaz mı gibi. Bundan sonra da öykünün nerede geçeceğini sorun: Evin içinde mi dışında mı? Bahçede, okulda ya da gerçek dışı bir yerde mi? O yeri tanımlamasına yardım edin.
Öykünün kahramanını ve olayların geçeceği yeri belirledikten sonra sıra bir sorun bulmaktadır. Çocuğunuzun yaşına göre bu aşamada siz ortaya bir sorun koyabilir “Tonki çok sevinçliymiş. Acaba neden?” ya da “Tonki’nin canı sıkılıyormuş çünkü…” gibi bir girişle onun bir sorun bulmasına yardım edebilirsiniz.
Bir öyküde olayları başlatacak olan “sorun”dur. Siz de çocuğunuzu, birlikte belirlediğiniz soruna çözüm aramaya yönlendirerek öykü kahramanının çeşitli olaylar yaşamasını, gerekirse öyküye başka yardımcı kişilerin de katılmasını önerip belli bir sona ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Çocuğunuzun bulacağı öykü kahramanı ile bir değil bir çok öykü kurgulayarak bu yaratıcı etkinliği sık sık tekrarlayabilirsiniz. Ya da başka başka kahramanlarla yeni öyküler kurgulamayı seçebilirsiniz.
ÖNEMLİ BİR NOKTA: Çocuğunuz bir öykü oluştururken kendi duygularını yansıtacaktır. Kahramanı için bulacağı sorun, kendisinin dert ettiği bir konu olabilir. Sorunu çözmek için atılmasını önereceği adımlar kendi isteklerini ortaya koymaktadır. Bunun için, birlikte ilerleyeceğiniz bu süreçte çocuğunuzun seçimlerini dikkatle gözlemlemeniz size onunla ilgili pek çok ipucu verecektir.