Tavşan Jojo – On yaşındaki Jojo’nun Nazi Almanyası’nda Yaşadığı Olaylar

/ Mart 16, 2020/ Film Tanıtımları

Amerikan asıllı Yeni Zelandalı yazar Christine Leunens’in “Gökyüzü Hapsi” adlı romanından Taika Waititi’nin senaryolaştırdığı Tavşan Jojo adlı çocuk filmi, gösterildiği sinemalarda yoğun ilgi topladı. Filmin konusu, on yaşındaki Jojo’nun Nazi Almanyası’nda yaşadığı olaylar.

Jojo Hitler’e hayrandır. O kadar ki, onu hayali arkadaşı, sırdaşı olarak seçer. Her an birlikte olan biteni konuşur, yaşadıklarını paylaşırlar. Doğal olarak Hitlerin çocuklardan oluşan sempatizan grubuna da katılır Jojo. Alman gençlik kamplarında küçük bir Nazi olarak yetiştirilecektir. Çok mutludur. Irkçılık en önemli kavramdır onlar için…

Oysa Jojo’nun hayalleri ile gerçekler uyuşmaz. Dahası, annesinin bir Yahudi kızı evlerinin çatı arasında sakladığını öğrenir. Üstelik, savaş karşıtı annesinin yaşam konusunda kendisine söyledikleri ise aklının iyice karışmasına yol açar. Jojo hayalleri ve gerçekler arasında bocalarken günler geçmekte, savaşa özgü travmatik olaylar yaşanmakta ve Nazi döneminin sonu yaklaşmaktadır.

Film genelde II. Dünya Savaşının kurgusal bir tasviri olmasına rağmen, Tavşan Jojo dönemin çeşitli yönlerini doğru bir şekilde tasvir etmekte. Hitler Gençliği’ndeki (Jungvolk) çocuklar, Jojo’nun yaptığı gibi propaganda yapıyor ve hurda topluyorlardı. (Birçok Jungvolk üyesi çocuk bu deneyimi eğlenceli olarak hatırlayarak rejime masum bir bakış açısıyla bakmıştır.) 

Diğer taraftan, John Boyne’un “Çizgili Pijamalı Çocuk” adlı ilkgençlik romanını da anımsatıyor bu film. Önyargılar ve koşullanmaları sorgulamanın yanı sıra izleyicilere yaşamda nelerin önemli olduğunu düşündürüyor.

Dokuz yaş ve üstü çocuklar için ölçülü dozda eğlendirici, aydınlatıcı, önyargıları, savaşı ve yaşamı sorgulatıcı başarılı bir film olan Tavşan Jojo’yu çocuklarınızla birlikte izleyip birlikte yorumlamanızı öneriyoruz.

Konu ile ilgili diğer kitaplar:

Dişe Diş – Savaş Ve Irkçılık Konularını Keşfetmeye Ne Dersiniz?

Şafakta Yanan Mumlar – 18 Mart Çanakkale Zaferi

Filmi İzlemek için:

Share this Post