Günebakan Öyküleri – Ankara’da 15 Usta Çocuk Kitabı Yazarı
Birkaç yıl önceydi. Ankara’da yaşayan çocuk kitabı yazarlarından onbeşi bir araya gelerek bir proje başlattı. Birer öykü yazacak ve bunları okul öncesi ve ilköğretim yaşlarındaki çocuklara armağan edeceklerdi. Sonrasında bu gönüllü çabanın sonunda ortaya çıkacak olan öyküleri içeren iki kitabın basılması için gereken maddi desteği de Günebakan Anaokulu üstlenecekti.
Günebakan Anaokulu
Çok “Kitapsever” bir kurumdu Günebakan Anaokulu. 2005 yılında “Çocuklar Kitap Okusun” sloganıyla okulun bahçesinde kitap şenlikleri başlatmıştı. Üstelik bu şenliklerde ücretsiz kitaplar dağıtılıyor, çocuklarla yazarlar bir araya geliyordu. Giderek parklara ve başka açık alanlara yayılan şenlikler, uzak yerlerde kitaba ulaşamayan çocuklar için ne yapılabilir sorusunu akla getirince, 2012 yılında Günebakan Yayınevi de kuruldu. Böylelikle, ilk iki yayını, T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın da desteğiyle, Türkiye ve Hollanda Kültür İlişkilerinin 400. Yılı kapsamında, lale konulu ve iki dilli (Türkçe + Hollandaca) “Ebruli Laleler” ile “Lalenin Yolculuğu” kitapları oldu.
Konu Serbest Ama…
Aslında anaokulunun yayınları arasına katılacak olan Okul Öncesi ve İlköğretim öykülerini yazmaya hazırlanan yazarlar için konu kısıtlaması yoktu. Böylelikle, herkes istediği konuda, istediği uzunlukta bir öykü yazacaktı. Gelgelelim gene de, aralarında yaptıkları toplantılarda yazarlar uymaları gereken bir kural belirlediler. Konu ne olursa olsun, her öyküde “Günebakan” sözcüğü kullanılacaktı. Bu, projenin destekçisi olan Günebakan Anaokulu’na bir teşekkür niteliğindeydi.
Günebakan Öyküleri
Böylece “Günebakan” sözcüğü kimi öyküde okuldaki dersin bir parçası, kiminde bir apartmanın adı, kiminde ise çekirdekleri çitlenen bir ayçiçeği olarak yer aldı . Ardından dokuz yazarın öyküsü İlköğretim, altı yazarın öyküsü de Okul Öncesi kitabını oluşturdu. Bir çizer günlerce çalışarak onbeş öyküyü renkli resimlerle süsledi, tüm emeğini çocuklara armağan etti. Bunun yanısıra “Günebakan Öyküleri” Projesinde gönüllü yazarlar ve çizerin yanında bir editör, bir yayın koordinatörü, bir kitap danışmanı ve bir halkla İlişkiler sorumlusu da yer aldı.
Dağıtım ve Bağış
2017 yılında ikibiner adet basılan kitapların çoğu ücretsiz dağıtılarak yurdun çeşitli köşelerindeki çocuklarla buluştu. Etkinliklerde satılan kitaplardan elde edilen gelir ise şiddet ve tacize uğrayan çocuk ve kadınlar için çalışmalar yaptıkları için Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF)’na bağışlanmakta.
(İŞ Bankası Seyranbağlar Şubesi, IBAN NO: TR96 0006 4000 0014 2920 4252 46).
Bu yıl ikinci baskıları yapılan “Günebakan Öyküleri” kitaplarından edinmek isteyenler için başvuru adresi: GÜNEBAKAN YAYINLARI
Kırkkonaklar Mah., 316. Cadde No. 3/1 Çankaya, ANKARA
Telefon: 0312 – 496 42 36 Faks: 0312 – 496 42 37